El litoral gironí i les Gavarres, els «punts més calents» pels incendis forestals

Els Agents Rurals recorden que a Girona 9 de 10 incendis són causats per l'activitat humana

Els Bombers alerten sobre la sequera i que s'han reforçat els recursos per afrontar la campanya que enguany ha començat abans

Bombers treballant en l'extinció de l'incendi de Portbou, aquest mes d'abril.

Bombers treballant en l'extinció de l'incendi de Portbou, aquest mes d'abril. / Bombers de la Generalitat

Eva Batlle

Eva Batlle

El litoral gironí i les Gavarres són els "punts més calents" pels incendis forestals. Així ho han explicat els Agents Rurals i els Bombers que asseguren que hi haurà una campanya difícil per la sequera. Tot i això, el cap dels Agents Rurals ha puntualitzat que a bona part de la província gràcies a les pluges dels últims dies que han deixat una part del territori en situació com una "primavera normal". Aquestes pluges dels darrers dies, ha subratllat, han servit perquè la vegetació "més fina", sobretot la dels vorals de les carreteres, hagi revifat, un fet important.

Tot i això, Ignasi de Dalmases ha dit que la zona de la costa de l'Empordà, sobretot a l'àrea del Cap de Creus i el Baix Empordà la pluviometria és molt baixa i gairebé inexistent. Per tant, són zones molt seques i on una entrada de tramuntana pot fer canviar la situació de cop i que s'hagi de posar el Pla Alfa en nivells elevats i per tant el perill d'incendi sigui molt greu.

Des dels Bombers de la Generalitat, el seu responsable a la Regió, Jordi Martín ha recordat que serà una campanya forestal difícil per la sequera acumulada i la situació d’estrès dels boscos. Tot i això, ha posat èmfasi en què han reforçat en personal i recursos. Entre aquests, com també ha dit el director dels serveis territorials d'Interior a Girona, Joan Mayoral, s'han posat més mitjans aeris (6). Martín de ala seva banda també ha subratllat la utilització de drons amb capacitat de supervisió i control, especialment durant la nit.

Els efectius i recursos dels Bombers per la campanya forestal a Girona

Els efectius i recursos dels Bombers per la campanya forestal a Girona / departament d'Interior

Pel que fa a personal, i respecte a la campanya forestal del 2022, la Regió d’Emergències Girona incorporarà 20 Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF) i 73 Ajudants d’Ofici Forestal (AOF) al dispositiu habitual de 474 bombers funcionaris i 183 bombers voluntaris. El personal estarà distribuït entre els 26 parcs de bombers de la regió, 16 de funcionaris i 10 de voluntaris.

La reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 de Girona celebrada avui

La reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 de Girona celebrada avui / Eva Batlle

Avui s'ha celebrat a la seu de la Generalitat de Girona una reunió de coordinació operativa de la Campanya Forestal 2023 on hi han participat els diferents actors.

Enguany s’ha avançat la Campanya Forestal a 1 de juny i s’allargarà fins al 30 de setembre. Entre l’1 de gener i el 22 de maig d’aquest any, el cos de Bombers ha gestionat 375 serveis d’incendis de vegetació a la Regió d’Emergències Girona. D’aquest total, 130 han estat de vegetació agrícola, 151 de forestal i 94 d’urbana.

Evolució dels incendis de vegetació a Girona

Evolució dels incendis de vegetació a Girona / departament d'Interior

El més important va ser el de Portbou que va començar per un foc a l'altra banda de la frontera, a Cervera de la Marenada.

A més, en els incendis forestals més recents, com ha explicat els cap dels Bombers, Jordi Martín han vist comportaments del foc molt severs mostren l’entrada a un escenari complex com altes velocitats en situació de vent de propagació de les flames i també, llançament de focus secundaris a llarga distància, que salten amb facilitat pistes i carreteres, fins a arribar a l’extrem de focus secundaris a dos quilòmetres com va passar en l’incendi de la Granja d’Escarp.

Prudència i prevenció

Des del cos d’Agents Rurals i els Bombers fan una crida a la prudència i a la col·laboració ciutadana. Recorden que nou de cada 10 incendis tenen la mà humana al darrere sigui de forma negligent, accidents o intencionada. 

Per això tant els responsables dels cossos d'emergències -Bombers i Rurals- han recordat que Girona és "exemple" en el traçat de franges perimetrals i que falta executar-ne algunes però que estan a un nivell molt elevat. En la mateixa línia, Martín ha dit que s'ha fet molt bona feina amb aquestes actuacions a Girona.

Dalmases d'altra banda, ha subratllat també que cal acabar amb un tema ja "endèmic" com és el llançament de burilles als vorals així com de coets per Sant Joan entorn de zones forestals.

Enguany, i fins a 1 de juny, s’han produït a les comarques gironines un total de 49 incendis, que han afectat 167,22 hectàrees (149,78 ha. de terreny forestal).

A les comarques de Girona, aquest any (fins a 1 de juny), el Cos d’Agents Rurals ha realitzat 158 actuacions en focs actius o extingits amb tasques d’assistència, perimetració i investigació de causes; 156 actuacions per avisos i verificacions d’activitats de risc, verificació de columnes de fum i altres actuacions relacionades amb el Pla Alfa.

També han fet 1.242 serveis de prevenció planificada: actuacions de campanyes preventives, el seguiment i les inspeccions d’infraestructures i activitats que poden provocar incendis i la gestió, entre d’altres, dels informes de viabilitat PERFOC i les actuacions relacionades amb el CombusCat.