La Diputació de Girona detecta més de 100 casos de maltractament a gent gran

Des que es iniciar el protocol, el 2019, fins a juny de 2023, el nombre de casos de maltractaments actius per any s’ha duplicat, passant de 26 a 50

Es familiars -sobretot els fills- són una gran majoria entre el col·lectiu de maltractadors 

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, municipis com Blanes va celebrar una marxa.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, municipis com Blanes va celebrar una marxa. / DdG

O.P.

El protocol de detecció i prevenció de maltractaments del servei de teleassistència de Dipsalut ha detectat 106 casos a les comarques gironines des que es va iniciar el protocol, l’any 2019. Segons l’ens provincial, el nombre de casos de maltractaments actius per any s’ha duplicat, passant de 26 a 50. 

Les dades s’han fet públiques coincidint amb el Dia Mundial de sensibilització sobre el maltractament a la gent gran, una realitat que, segons el govern català, afecta al voltant del 17,5% de les persones d’aquest col·lectiu.

Segons les dades de Dipsalut, a Girona, el perfil majoritari de la persona agressora és el fill o filla, 48’11%, i la parella, en un 36’79%, seguit a molta distància dels nets i netes (4’72%) i altres familiars (4’72%).

Pel que fa a les edats de les persones grans maltractades, el 60% tenen més de 80 anys, mentre que el 27% tenen entre 70 i 80 anys.

El protocol de detecció i prevenció de maltractaments es va posar en marxa al Servei de Teleassistència de Dipsalut durant l’any 2019. Des de llavors, 152 persones han estat valorades per possible maltractament. D’aquestes, 106 tenien indicis suficients per entrar al protocol.

Per reforçar la detecció de situacions de risc, Dipsalut edita una guia per explicar com prevenir el maltractament a les persones grans. A la guia s’indica quin tipus de maltractaments hi ha, com actuar si sospites que una persona gran pateix maltractament o consells perquè les persones grans se sentin valorades.

Més víctimes a l’Alt Empordà

On també han detectat un creixement de casos és a l’Alt Empordà. La Comissió de Suport a Casos Complexos de Maltractaments a les Persones Grans ha registrat el darrer any 26 víctimes a la comarca, 12 més que l’any passat. Les dades es van fer públiques ahir, en la sessió plenària anual que reuneix els representants de la Taula per fer balanç de la feina feta al llarg de l’últim any. 

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, municipis com Figueres va celebrar una marxa.

Coincidint amb el Dia Mundial de la Presa de Consciència sobre l’Abús i el Maltractament a les Persones Grans, municipis com Figueres va celebrar una marxa. / DdG

El gruix més important dels casos de maltractament es produeix en el domicili, propi o de lloguer, en què resideix la víctima. De les 26 persones que han estat ateses aquest darrer any, 22 conviuen amb la persona maltractadora. Per tipus de maltractament, el psicològic és el més freqüent, seguit de l’econòmic, el físic, el negligent, el sexual, l’abandonament i la vulneració de drets. També destaca la dada que en 13 de les intervencions fetes, no només hi ha una víctima sinó dues, que acostumen a ser matrimoni. Pel que fa a la persona que maltracta, en la majoria de casos són fills o filles de la víctima, seguits de la parella o els nets. 11 de les persones maltractadores detectades tenen diagnòstic de salut mental; en el cas de 7 existeix la sospita però no han estat diagnosticades i, en la gran majoria, hi ha associat el consum de substàncies tòxiques.

Reclamen solucions per a les deficiències de les residències

Els familiars de gent gran que viuen en residències agrupats a la Coordinadora 5+1 van protestar ahir amb una concentració a la plaça Sant Jaume de Barcelona davant la «inacció» i la «manca de voluntat» del Govern de Catalunya a solucionar les deficiències estructurals de les residències.

María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora 5+1, va recordar que el juliol del 2020 el ple del Parlament de Catalunya va aprovar un conjunt de mesures, «imprescindibles» per garantir una bona atenció a la gent gran que viu a les residències, després del que va passar durant la pandèmia, però que «cap s’ha implementat».

Entre elles, es va establir que cada quatre residents haurien de ser atesos per un gerocultor durant els torns de matí i tarda i que a la nit seria un per cada deu més grans, una mesura que el Govern no ha obligat a aplicar a les empreses privades que gestionen residències o places públiques.

De la seva banda, el Departament de Drets Socials va anunciar ahir que es treballa en un Pla Estratègic d’Envelliment Actiu, en què es recolliran totes les problemàtiques que afecten aquest col·lectiu.