Els advocats gironins: "La Justícia viu un dels pitjors moments de la democràcia"

Els advocats gironins es concentraran dimecres de forma conjunta amb la resta de col·legis de l'Estat per reclamar la «reactivació» d’aquest servei públic

Concentració de funcionaris de Justícia a Girona, que van començar una vaga indefinida fa setmanes que ja ha provocat la suspensió de nombrosos judicis.

Concentració de funcionaris de Justícia a Girona, que van començar una vaga indefinida fa setmanes que ja ha provocat la suspensió de nombrosos judicis. / David Aparicio

A.S.M.

Els Col·legis de l’Advocacia de tot l’Estat han convocat pel pròxim dimecres 28 de juny concentracions simultànies per exigir a les administracions solucions davant la «paràlisi» de la Justícia, que viu «un dels seus pitjors moments del període democràtic», segons un manifest del Col·legi de l’Advocacia de Girona (ICAG) . Es advocats gironins han convocat una concentració a les dotze del migdia a la seu del col·legi, on llegiran un manifest per «exigir la urgent i immediata reactivació del servei públic». A Figueres també hi haurà una concentració davant els jutjats del municipi a la mateixa hora. Així doncs, de manera simultània, hi haurà concentracions davant les principals seus judicials de cada província convocades pels 83 col·legis d’advocats.

Els col·legis de tot l’Estat han decidit reclamar de forma conjunta a les administracions la posada immediata en marxa d’un servei públic que ha rebut diverses patacades seguides en pocs anys, començant per la pandèmia i continuant amb les diverses vagues indefinides que han dut a terme a principis d’any, en primer lloc, els lletrats de la justícia i posteriorment els funcionaris (aquesta última encara activa per falta d’acord). A més, el Ministeri de Justícia va haver d’aturar un tercer foc: jutges i fiscals també van amenaçar de fer vaga si no se’ls apujaven les retribucions. En aquest cas es va evitar l’aturada amb un acord majoritàriament satisfactori per les parts.

L’eterna crisi de la Justícia

El manifest lamenta que entre el col·lectiu «sempre» s’ha parlat de «la crisi de la Justícia», com si fos quelcom natural del mateix servei. A més, critica que la justícia «no sembla haver importat molt, o almenys no prou, sigui quin sigui el color dels governs, tant estatal com autonòmics». 

Els advocats demanen a les administracions que s’apliquin les mesures de transformació projectades en les Conferències Sectorials de Justícia, així com els projectes de llei que s’hi havien consensuat i que ja havien arribat al Congrés dels Diputats. Tot plegat està paralitzat, sostenen, per les «successives» vagues de diversos operadors jurídics. 

Els Col·legis de l’Advocacia asseguren que la situació que es viu als jutjats de tot l’Estat (amb deficiències de funcionament i retards), seria «impensable» en qualsevol altre servei públic, i recorden que «la pau social d’una societat democràtica depèn d’un servei públic de justícia que resolgui els conflictes en un termini escaient». 

El Consell General de l’Advocacia va decidir iniciar diverses mobilitzacions la setmana passada orientades a «arribar a un acord per reactivar immediatament el servei públic de justícia».