Gairebé un de cada deu gironins no es presenta a la visita amb l’especialista

La consulta que genera més absentisme és otorrinolaringologia

L’absentisme a les cites mèdiques baixa lleugerament des del 2019

L’entrada de Consultes Externes del Trueta, en una imatge d’arxiu.

L’entrada de Consultes Externes del Trueta, en una imatge d’arxiu. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Malgrat l’alteració que suposa per al bon funcionament del sistema de salut, no presentar-se a una visita mèdica programada -i sense avisar- és una realitat que s’ha normalitzat en una part de la població, tal com corroboren les dades facilitades a aquest diari per part del Departament de Salut, que demostren un cert estancament en l’absentisme.

Malgrat tot, les dades de la Regió Sanitària de Girona de l’any passat mostren un lleuger descens respecte al període prepandèmia (2019). Ara bé, cal diferenciar entre visites a l’atenció primària i consultes externes i proves diagnòstiques a l’àmbit hospitalari. 

El sector que registra més absentisme és el de consultes externes, que forma part de l’àmbit l’hospitalari, i és on hi ha els especialistes. L’any passat, les baixes produïdes per pacients no presentats en primera visita representen el 9,1% sobre el total de baixes. Respecte al període prepandèmia, l’any 2019, l’absentisme en primeres visites de consultes externes es va situar en el 9,2% sobre el total de baixes a la llista d’espera. Segons afegeixen fonts de Salut, l’especialitat d’otorrinolaringologia és la que genera més absentisme, amb un 11,8% de primeres visites no presentades l’any passat, i un 12,47%, el 2019.

Les dades de l’àmbit hospitalari, de fet, segueixen un criteri unificat per a tota la regió. Es pren com a referència el total de baixes produïdes a la llista d’espera, tant de consultes externes (les primeres visites) com de proves diagnòstiques (no inclouen proves de seguiment) i d’aquestes, quines ho són perquè el pacient no s’hi ha presentat.  

Respecte a les proves diagnòstiques, on cal tenir present que no computen les proves de seguiment, l’índex d’absentisme ha disminuït lleugerament entre el 2019 i el 2022, i ha passat d’un 5,9% (2019) a un 4,9% (2022). En aquest sector, el tipus de prova que presentava més absentisme l’any passat era l’ecografia abdominal, amb un 6,7%, dada bastant inferior a la registrada el 2019, que va ser de l’11%.

A l’atenció primària no es disposen de dades estandarditzades pel conjunt de proveïdors de la regió. Tot i això, s’estima que l’any passat l’absentisme en visites programades al CAP es va situar entorn del 5,9%, mentre que l’any 2019 se situava al voltant del 7,5%.

Els motius pels quals els usuaris no es presenten a la cita no s’arriben a conèixer, ja que la pèrdua del servei no comporta una justificació. Tenint en compte que el percentatge més alt d’absentisme correspon a la visita amb l’especialista, podria ser que el pacient optés per a un metge de la sanitat privada per a esperar-se menys. Però està clar que suposa una pèrdua econòmica important per a la sanitat pública tenint en compte que es tracta d’una cita perduda perquè no la pot aprofitar ningú més. Com a conseqüència, les llistes d’espera encara augmenten més

Salut demana que s’anul·lin

El Departament de Salut recorda als pacients que no puguin assistir a les cites programades que disposen de diferents canals per anul·lar-les: a través de l’aplicatiu La Meva Salut o contactant telefònicament amb l’àrea d’atenció al ciutadà del corresponent centre de salut. Anul·lar amb antelació permet programar altres pacients en el seu lloc i garantir un bon funcionament del sistema de salut.

En el cas consultes externes i proves diagnòstiques, l’hospital Trueta i el Santa Caterina van implantar fa dos anys la citació per SMS interactiu des d’on es pot acceptar o anul·lar la visita per tal de millorar l’eficiència de les visites i així substituir la carta que s’enviava als domicilis. La persona citada rep un missatge al seu mòbil amb un enllaç. Quan clica l’enllaç se li obre l’aplicació amb la qual pot interactuar per confirmar l’assistència a la visita, sol·licitar-ne un canvi o cancel·lar-la definitivament, de manera molt intuïtiva i ràpida. A més a més, en cas que es tracti d’una prova que requereix una preparació prèvia, hi pot trobar la informació relativa. L’aplicació també indica el nom de l’especialista i la consulta on ha d’anar. 

Per altra banda, arreu de la regió sanitària els hospitals envien SMS recordatoris quan falten pocs dies per la visita i alguns proveïdors del Departament de Salut també tenen formularis a la pàgina web des d’on es pot gestionar la cita mèdica.

Salut recorda als pacients que no poden anar a la cita mèdica que tenen diversos canals per a poder-la gestionar i anul·lar

Subscriu-te per seguir llegint