Girona tindrà un centre d’atenció a menors que han patit abusos sexuals

El Govern crea un grup d’experts independents per combatre aquest tipus de violència

El model de la casa Barnahus ja s’ha instaurat a Tarragona, on els casos s’han multiplicat per quatre

Instal·lacions de la casa Barnahus, a Tarragona.

Instal·lacions de la casa Barnahus, a Tarragona. / ACN

L.T.

L’estratègia Barnahus per a l’abordatge integral dels abusos sexuals contra la infància i l’adolescència a Catalunya preveu la creació de fins a dotze serveis nous arreu de Catalunya, entre els quals hi haurà Girona, que se sumaran al que funciona a Tarragona des de 2020. 

La previsió és que estigui en funcionament abans que acabi l’any. Es tracta d’un projecte de Govern, pioner tant a Catalunya com a l’Estat espanyol, que ha desenvolupat un equip pluridisciplinari i especialitzat. La Barnahus (casa dels infants en islandès) té l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai amigable que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o que s’hi connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família siguin els que hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos.

D’aquesta manera, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una vegada a un equip especialitzat, que s’encarrega del seu desenvolupament i recuperació. Així s’evita la revictimització mitjançant la coordinació de totes les parts implicades, però, a més a més, es minimitza la contaminació del testimoni amb vista a una possible instrucció judicial. 

Des que va obrir Barnahus s’ha multiplicat per quatre la detecció de casos d’abús sexual en infants i adolescents al Camp de Tarragona. No és que a Tarragona hi hagi més agressions sexuals a infants, és que ara se’n notifiquen més, gràcies a la feina de prevenció i detecció de les situacions d’abús, així com de la mirada multidisciplinària i interdepartamental amb què treballa l’equip. 

Comissió d’experts

De forma paral·lela, el Govern ha creat un grup d’experts independents per combatre la violència sexual contra infants i adolescents. Així, la nova comissió elaborarà un informe amb recomanacions que la DGAIA usarà per actualitzar i reforçar el programa Educant en la responsabilitat, adreçat a menors de 14 anys que han comès un delicte.

El grup de treball estarà integrat per fins a deu persones reconegudes en la protecció a la infància i l’adolescència, el dret, l’educació i les violències sexuals. Entre els experts hi ha la sexòloga gironina Raquel Tulleuda.

Tot i la revisió que ha anat duent a terme l’equip de professionals de la DGAIA que aplica aquest programa, el Govern «considera necessari avaluar-lo i actualitzar-lo, a fi de consolidar un projecte tècnic amb un model d’avaluació i intervenció especialitzat per atendre aquests casos». L’any passat van seguir aquest programa 1.024 menors d’edat inimputables, dels quals 103 van fer-ho per fets contra la llibertat sexual. Les comissions seran «l’eina principal de consulta, informació i debat, i podran proposar activitats i analitzar les necessitats socials de cada territori». 

Augment d’agressors

Segons va avançar aquest diari, entre el 2017 i el febrer d’enguany, un total de 197 menors d’entre 14 i 17 anys han comès delictes sexuals a Girona, que inclouen abusos sexuals, violació, assetjament, exhibicionisme o possessió de pornografia infantil, entre altres. Segons les dades estadístiques que proporciona el Departament de Justícia, els menors d’aquesta franja d’edat (i que són competència de la jurisdicció de menors) que han comès algun delicte de tipus sexuals a Girona suposen un 2,6% del total, ja que un gruix prou important dels delictes comesos per menors són contra el patrimoni (36,4%) i de lesions (29,8%).

El gruix dels delictes comesos (123) són per abusos sexuals sense penetració i per agressions sexuals sense penetració (52), tot plegat a víctimes majors d’edat. En canvi, 17 menors van ser sentenciats per abusar o agredir víctimes menors d’edat. Del total dels menors condemnats per delictes contra la llibertat sexual, tots són homes.

Model d'èxit pioner a Espanya que atén un cas i mig diari

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha realçat el model pioner del centre de la Barnahus de Tarragona i ha considerat que és un servei «imprescindible» per atendre de forma integral els menors. «És un model d’èxit, vull felicitar el Govern perquè està sent pioner en la implementació tant del desplegament de la llei contra totes les formes de violència cap a la infància com amb aquests centres», ha dit Belarra durant la seva visita a les instal·lacions, inaugurades al març. Confia obrir centres com el tarragoní en punts de l’estat espanyol en els pròxims mesos. Des de la seva posada en marxa fa tres anys, la Barnahus ha atès 697 víctimes. Actualment, de mitjana, atén un cas i mig al dia. Pel que fa l’origen, el 50% s’han produït en l’àmbit extrafamiliar i l’altra meitat en l’intrafamiliar. La majoria d’infants atesos són nenes (90%) mentre que els nens representen un 10%