El conseller de Drets Socials visita diverses fundacions gironines que procuren per la diversitat funcional

Carles Campuzano ha visitat la Fundació El Rusc i els centres residencials Joan Suñer i Zoilo Feliu

El conseller Campuzano durant la visita a les llars del Rusc.

El conseller Campuzano durant la visita a les llars del Rusc. / Generalitat de Catalunya

DdG

Carles Campuzano, el conseller de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, ha fet una visita territorial a les comarques gironines i ha estat a diferents fundacions i centres que procuren per la diversitat funcional.

A primera hora ha anat a Tordera per visitar la Fundació Dr. Joan Pujol El Rusc, una entitat sense ànim de lucre fundada l'any 1977 per la família Pujol amb la finalitat d'oferir un lloc de vida per a les persones amb diversitat intel·lectual. Aquí ha pogut veure les noves llars residencials per a persones amb diversitat funcional que la fundació ha posat en marxa aquest any. Aquestes, tenen capacitat per a quinze persones repartides en tres unitats, de les quals el Departament de Drets Socials en té concertades sis.

Posteriorment, s'ha dirigit a Girona per poder visitar el centre residencial Joan Suñer de la Fundació Privada Patronat Santa Creu de la Selva, la qual fou constituïda l'any 1957, ja que durant la dècada dels cinquanta i seixanta, molta gent arribava a Catalunya a buscar treball i una millora de qualitat de vida i es van intensificar els moviments d'immigració. Llavors el Patronat va creure oportú fer front a aquest creixement i promoure la construcció d'habitatges protegits, perquè era una gran manca d'aquell moment. Actualment, el Patronat fa promocions d'habitatges de lloguer protegit i s'encarrega de tramitar i gestionar únicament els lloguers de les edificacions que promou i que li són pròpies. També col·labora amb administracions i entitats socials per a oferir habitatges de lloguer a preus assequibles. Seguidament, també ha visitat l'edifici de cohabitatge que aquesta fundació té a Llagostera en el marc del projecte "Conviure+60" i que, a més de pisos de protecció oficial, vol fomentar la vida comunitària dels seus usuaris, segons la Generalitat.

Finalment, a la tarda, Carles Campuzano ha fet una visita institucional a l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà i al centre per a gent gran Zoilo Feliu de la mateixa població. Aquest centre és una residència assistida i centre de dia per a persones grans amb algun grau de dependència. A més, ofereix els serveis de menjador social i menjar per emportar per a persones grans o amb risc d'exclusió. En total atenen prop de 100 persones grans,en un radi d'acció que inclou la ciutat i alhora capital de comarca del Baix Empordà, i els municipis del seu voltant.

El conseller de Drets Socials ha comentat sobre el projecte que ha fet possible les noves llars al Rusc que "espera demostrar que persones amb discapacitat intel·lectual poden viure en una llar residència de manera autònoma i independent". El projecte ha comptat amb una partida de 96.421 euros provinents del fons Next Generation EU a la iniciativa "La meva casa", al qual està adherit aquest projecte, i que aposta per la desinstitucionalització segons la Generalitat.

Tanmateix, el conseller Campuzano també ha explicat que el Departament de Drets Socials proveirà 95 places més dins d'aquesta iniciativa a Catalunya, a causa d'un conveni que signarà amb la federació Dincat. Campuzano també ha volgut fer esmena a què a Catalunya hi ha 77.000 personers que tenen reconegut el grau de discapacitat intel·lectual. "Amb l'aliança i la cooperació d'entitats del tercer sector, que darrere tenen les famílies i els professionals, estem construint aquesta xarxa nacional de suports de serveis a les persones amb discapacitat", ha afegit el conseller.