SOS Costa Brava: Cinc anys de lluita que han evitat la construcció de 15.000 habitatges nous

Actualment, la federació ecologista té en marxa quatre processos per frenar nous projectes urbanístics a Palafrugell i Begur

ACN

La federació ecologista SOS Costa Brava celebra aquest divendres el seu cinquè aniversari, després que el 4 d'agost de 2018 engegués una lluita que ha evitat la construcció de 15.000 habitatges nous. Des de la plataforma consideren que la seva activitat, que continua en marxa, "ha canviat el rumb urbanístic del litoral gironí". Actualment, es treballa per salvar els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella a Palafrugell i en contra de diversos projectes urbanístics a Begur com els d'Aiguafreda, la urbanització de Montcal i la construcció de nous habitatges a Sa Riera. L'acte de celebració es farà a partir de les sis de la tarda al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí.

La pressió i la defensa que SOS Costa Brava fa per preservar el litoral gironí des del 2018 ha permès evitar, segons fonts de la federació, la construcció de 15.000 habitatges nous a la Costa Brava. I el projecte no s'atura. Actualment, les 25 entitats que conformen la federació tenen diverses actuacions en marxa per frenar més projectes urbanístics.

Per una banda, han presentat una petició de modificació puntual del POUM de Palafrugell per salvar els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella. Sol·liciten que els terrenys es defineixin com a zona verda per evitar el desenvolupament del Polígon d'Actuació i la construcció de dos edificis afectant els Jardins.

A més, també tenen tres processos judicials oberts. Un on SOS Costa Brava s'ha presentat com acusació particular contra l'Ajuntament de Begur per les "irregularitats" que consideren s'han comès al puig Montcal, on ha permès desenvolupar un nou projecte urbanístic per a 33 habitatges que afecta parcialment l’Espai d’Interès Natural (EIN).

També a Begur, la federació té dos processos més oberts. Un al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per continuar defensant Aiguafreda, on ja es va aconseguir evitar la construcció de 260 habitatges i 3 hotels gràcies a la desclassificació de 70 hectàrees de bosc del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava. I l'altre contra el projecte d'urbanització de Sa Riera Living, on ja s'ha procedit a construir 52 habitatges després de la desestimació de la petició de nul·litat del projecte.

Cinc anys defensant la Costa Brava

SOS Costa Brava va néixer el 4 d'agost del 2018 a Pals com a plataforma, mitjançant la signatura d'un manifest de tretze punts per part d'una vintena d'associacions i col·lectius en defensa del territori. L'objectiu ha estat des dels inicis aturar una nova onada d'urbanitzacions, equipaments turístics, carreteres de gran capacitat i instal·lacions portuàries a la Costa Brava.

El 2021, SOS Costa Brava es va convertir en una federació amb entitat jurídica pròpia amb l'objectiu de defensar el territori de la Costa Brava, inclòs el medi marí, la biodiversitat, el paisatge, i el patrimoni cultural.

Tot i la joventut de SOS Costa Brava, moltes de les 25 entitats que en formen part actualment fa dècades que treballen per preservació del paisatge i el medi natural del nostre litoral. Es van crear amb les primeres lluites ecologistes per salvar els aiguamolls de l'Empordà, la cala s'Alguer, la platja de Castell o la cala Morisca.

L'acte de celebració dels cinc anys de la federació es farà aquest divendres les sis de la tarda al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí . A les set hi haurà un concert de Carolina Alabau i també se servirà sopar fred al pati del recinte.