Els veïns denuncien la "degradació" del Barri Vell de Banyoles

Des de l’ajuntament asseguren que estan oberts a conversar "les vegades que faci falta" per solucionar els problemes que puguin tenir

Els cables telefònics a la vista en el Barri Vell de Banyoles.

Els cables telefònics a la vista en el Barri Vell de Banyoles. / DdG

Ariadna González

Veïns del Barri Vell de Banyoles ha decidit crear una associació per denunciar els problemes que es troben en els seus carrers, que cada vegada veuen més «degradats». «Cada veí tenia les seves pròpies dificultats i, a l’hora de transmetre-les a l’ajuntament, ho fèiem cadascú pel seu compte, amb instàncies o parlant, i no agafava la força necessària. De manera que vam decidir ajuntar-nos, per exposar tots els problemes d’una sola vegada i poder tenir més potència. A veure si es poden solucionar», explica Oriol Pino, el president d’aquesta agrupació.

Tot aquest procés va començar fa uns mesos, cap a l’abril, i ara mateix l’associació ja està creada. Cada cop són més associats i ja pensen en crear comissions per tractar temes com el turisme o la higiene

Les plagues de rates, els problemes de convivència amb persones incíviques o l’estat del cablejat telefònic són alguns dels problemes que generen més queixes.

L’Associació explica que l’ajuntament no els ha deixat de banda, però «ha sigut un anar fent» que ha derivat en una situació que volen revertir. Per això, un grup de veïns va decidir promoure l’associació «i tirar endavant, a veure si podem parlar-ho i solucionar-ho» finalitzava Pino.

La visió de l’Ajuntament

Jordi Congost, tinent d’alcalde de Banyoles, considera que és fantàstic que els veïns hagin decidit ajuntar-se en una associació i que «reivindiquin el que ells considerin convenient». Congost també assegura que des del consistori estan oberts a conversar amb ells «les vegades que faci falta. Jo em presento voluntari com a nexe amb l’ajuntament».

Respecte a les seves reivindicacions, Congost manifesta que encara no ha tingut l’ocasió de reunir-se amb ningú i que tot el que sap és «per terceres veus o informacions que han arribat derivades». Així que hi ha problemes, com el de la plaga de rates, que no els coneix amb profunditat, però està segur que podran dialogar amb l’Associació per solucionar els conflictes que tinguin durant els pròxims quatre anys de mandat. 

De moment el tinent d’alcalde ha avançat que en el tema del cablejat elèctric ja s’estan fent obres en alguns llocs de Banyoles perquè puguin anar soterrats, però en el Barri Vell és més complicat. Segons Congost això «és competència de les companyies elèctriques». Des de l’ajuntament es posicionen a favor de les queixes dels veïns «tenen tota la raó en queixar-se del cablejat, però no tenim potestat en aquest afer, l’únic que podem fer és pressió i insistir».