Professionals del Trueta busquen fons per a incorporar la realitat virtual a l’UCI

L’equip utilitza unes ulleres immersives per a la rehabilitació dels pacients en combinació amb una bicicleta ergomètrica

Per a completar la inversió del projecte posen a la venda unes samarretes amb la col·laboració de l’empresa Rocacorba

Una pacient a l'UCI del Trueta amb les ulleres virtuals.

Una pacient a l'UCI del Trueta amb les ulleres virtuals. / Reality Telling

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Professionals de la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’hospital Josep Trueta han iniciat una campanya per a finançar la incorporació de la realitat virtual per a la millora de pacients crítics.

El projecte es basa en programes de recuperació per amenitzar el procés de rehabilitació. Es tracta d’una combinació entre una bicicleta ergomètrica i unes ulleres de realitat virtual, que permet als malalts fer activitat física des del seu propi llit.

Aquesta bicicleta ergomètrica es combina amb un sistema de realitat virtual que permet als pacients submergir-se en diferents paisatges mentre fan l’exercici. L’empresa Reality Telling, s’ha encarregat de produir les càpsules de vídeo que els pacients veuen durant el pedaleig.

Una de les impulsores del projecte, la intensivista Cristina Fuster, explica que la idea neix per intentar millorar la rehabilitació dels pacients a través de la realitat virtual. «Aquestes ulleres permeten al pacient sortir de l’habitació, ja que simulen paisatges diferents i és com si hi poguessin anar amb bicicleta, això genera una experiència diferent cada dia», matisa. De fet, a part d’una millora física, els pacients sembla que també experimenten una millora emocional. Per altra banda, les ulleres «obren una finestra cap a molts altres llocs i això fa que el pacient faci la rehabilitació d’una manera més relaxada».

En la campanya solidària hi col·laboren els germans Roca i el futbolista del Girona FC Cristhian Stuani

El projecte d’investigació que fusiona l’ús del cicloergòmetre i la realitat virtual és del servei de medicina intensiva de l’Hospital del Mar i des de l’UCI del Trueta s’han adherit a la iniciativa. A més, han iniciat una investigació conjunta per tal d’avaluar-ne els beneficis per als pacients crítics que inicien la recuperació.

Campanya de finançament

Fuster explica que el projecte només està finançat en una part i és per això que l’equip de l’UCI ha iniciat una campanya solidària per a recaptar fons. És per això que han iniciat una col·laboració amb Maties Rodríguez, propietari de la botiga Rocacorba, que ha dissenyat unes samarretes solidàries que ja es poden adquirir per Internet i a través de la botiga física.

De forma paral·lela, han dissenyat uns vídeos promocionals en els quals s’informa de la campanya i també hi col·laboren els germans Roca i el futbolista del Girona FC, Cristhian Stuani, a més d’expacients.

El propietari de la botiga detalla que «amb un petit gest, comprant aquesta samarreta, els pacients de la UCI de l’Hospital Dr Trueta de Girona podran sentir-se més motivats per seguir lluitant en la difícil situació que viuen durant l’ingrés a la UCI». També destaca que l’equip de realitat virtual «permetrà als pacients transportar-se a paisatges gironins mentre fan spinning adaptat».

Subscriu-te per seguir llegint