GoodGut impulsa la salut digestiva en les revisions mèdiques de les empreses

Les problemàtiques en l’aparell digestiu afecten en la qualitat de vida de les persones i disminueixen en un 21% la productivitat laboral

Un metge fent una revisió en una consulta.

Un metge fent una revisió en una consulta. / Goodgut

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Associació Espanyola d’Especialistes en Medicina Laboral (AEEMT) i l'empresa biotecnològica gironina GoodGut, que forma part del Grup Hipra, han anunciat un acord de col·laboració per introduir la salut digestiva com un nou paradigma en la salut laboral.

Amb aquest acord, l'AEEMT avaluarà, a través d'un estudi, l'impacte d'incorporar paràmetres que permetin fer el seguiment de la salut digestiva i de l'estil de vida saludable en els reconeixements mèdics anuals de les empreses. L'estudi comptarà amb l'acompanyament de GoodGut, empresa especialitzada en el desenvolupament de solucions per al suport en el diagnòstic i tractament de malalties digestives basades en la microbiota intestinal, que coordinarà les formacions amb experts per introduir els professionals de salut laboral en aquesta nova disciplina i garantir la correcta implementació en les empreses.

L'AEEMT i GoodGut consideren la prevenció i la cura de la salut digestiva com un «eix clau» per a la preservació de la salut del treballador. En aquest sentit, segons estudis els problemes digestius afecten la qualitat de vida de les persones i disminueixen un 21% la productivitat laboral. A més, la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII) és la segona causa d'absentisme laboral a Espanya i és una de les 10 malalties més difícils de diagnosticar, a més i té una prevalença mundial de l'11% en adults. Normalment es tarda entre 1 i 5 anys a diagnosticar-la, ja que els seus símptomes es confonen amb altres de diferents malalties digestives.

Davant d'aquestes circumstàncies i amb aquest acord, ales dues entitats aposten per l’anàlisi de la microbiota intestinal com un nou estàndard clínic que permet fer un seguiment i una preservació més eficient en la cura de la salut digestiva del treballador, a més d'ajudar-lo a prendre consciència dels hàbits saludables a implementar, per mantenir l'equilibri de la microbiota intestinal i, en conseqüència, a millorar la seva salut digestiva.

Les dues entitats aposten per l’anàlisi de la microbiota intestinal com un nou estàndard clínic del pacient

Amb aquest acord, GoodGut també té l'objectiu de col·laborar amb les organitzacions per construir empreses més saludables, dotant els treballadors d'eines per millorar la seva salut digestiva i oferint solucions per al suport en el diagnòstic i la prevenció del SII. A més de conscienciar de la importància de la salut digestiva en la qualitat de vida dels treballadors.

Primers resultats enguany

Els primers resultats de l'estudi d'aquesta implementació innovadora està previst obtenir-los a finals del 2023. Goodgut espera que posin en valor la importància de la prevenció en la salut digestiva per contribuir en el benestar els treballadors.

L'empresa biotecnològica GoodGut, adquirida per Hipra el 2021, està focalitzada en el desenvolupament de test de suport al diagnòstic i productes de tractament per a malalties digestives basant-se en l'anàlisi i la modulació de la microbiota intestinal, amb l'objectiu d'introduir un nou paradigma en els estàndards clínics per millorar la qualitat de vida de les persones amb una salut digestiva compromesa.

GoodGut es va crear el 2014 com un spin off de la Universitat de Girona (UdG) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (Idibgi).