Els termòmetres bullen en plena tardor i les platges es tornen a omplir

L’aeròdrom de Das registra la temperatura més elevada a les comarques gironines, amb 31,8 graus, i bat un rècord històric de calor a l’octubre

La platja de Sant Feliu de Guíxols, plena de banyistes, ahir.

La platja de Sant Feliu de Guíxols, plena de banyistes, ahir. / ANIOL RESCLOSA

Meritxell Comas

Meritxell Comas

La tardor ja no és sinònim de rescatar la funda nòrdica del fons de l’armari, refugiar-se sota una manta apelfada o escalfar-se les mans amb una infusió roent. 

I és que el canvi climàtic ha deixat clar que les altes temperatures a deshora han arribat per quedar-se. Imatges de platges plenes de gom a gom es van repetir ahir en diversos punts de la Costa Brava, on els banyistes es resignaven a tancar la temporada de bany, tot i haver tornat a la rutina fa setmanes. A la platja d’Aiguablava, a Begur, la postal no era gens diferent a la d’un matí d’agost. El pàrquing desbordat i el restaurant amb les reserves plenes en els dos torns

La temperatura màxima es va registrar a l’aeròdrom de Das, a la Cerdanya, amb 31,8 graus, que a més va registrar el seu màxim històric en un mes d’octubre. I és que la temperatura màxima a la que havia arribat l’estació eren 30 graus el 12 d’octubre de 2001. A Puigcerdà, per la seva banda, van arribar als 30,1 graus.

A l’Alt Empordà, les màximes es van registrar a Cabanes i a Espolla, que van arribar als 30 graus. Al Baix Empordà, la Tallada d’Empordà va arribar als 28,8 graus i la Bisbal d’Empordà, als 27,7 graus. A la Garrotxa, Olot va arribar als 30,3 graus i la Vall d’en Bas als 29,3 graus. Al Gironès, les temperatures més elevades es van registrar a Fornells de la Selva, amb 30,9 graus; seguit de Girona, que va arribar als 30 graus; i Cassà de la Selva, als 29,8 graus. Per la seva banda, Banyoles va registrar 29,4 graus. Al Ripollès, Sant Pau de Segúries va arribar als 26,8 graus. Finalment a la Selva, la localitat d’Anglès va arribar als 30,8 graus i Santa Coloma de Farners, als 30,1.

Una màxima de rècord

La temperatura màxima d’ahir va registrar un rècord de calor en un mes d'octubre en 49 de les 115 estacions meteorològiques catalanes, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya. Les que van registrar temperatures més elevades van ser les de Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà), amb 34,9 graus, superant els 34,7 graus de l’estació de Girona, el 12 d’octubre de 2011. També Castellnou de Seana (Pla d'Urgell) i Albesa (Noguera), amb 34,5 graus. Els tres municipis van superar el rècord de calor registrat el 4 d'octubre de 2004, que passava dels 32 graus. Ponent, la Catalunya Central i els Pirineus van ser les zones amb més registres inèdits, com els de Tàrrega (33,5 graus), la Seu d'Urgell (32,9 graus), Cervera (31,9 graus) o el Pont de Suert (31 graus). Aquestes estacions tenen dades acumulades de més de 20 anys d'antiguitat.