Campanya de controls policials sobre les conductes de risc en bicicletes i patinets

Els Mossos i les Policies Locals posaran el focus en aquests usuaris durant tota la setmana

Un control de la Policia Local de Salt a usuaris de patinets, foto d'arxiu.

Un control de la Policia Local de Salt a usuaris de patinets, foto d'arxiu. / Ajuntament de Salt

DdG

Campanya policial per combatre les conductes de risc en bicicletes i patinets. Els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals faran controls durant tota la setmana en vies urbanes i interurbanes.

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordina la campanya. En el cas dels ciclistes es controlaran sobretot les distraccions així com les circulacions de risc i els estacionaments indeguts, entre d’altres. També es vigilarà l’ús del casc homologat en els casos que correspongui, el respecte pels semàfors, passos de vianants i senyals de trànsit i, en condicions de nit, circular amb els dispositius d’enllumenat i senyalització òptica reglamentaris. També s'observaran la resta d’usuaris per si dificulten la mobilitat dels ciclistes, circulen pel carril bici o bé posen en risc els ciclistes.  

Pel que fa als patinets elèctrics -vehicles de mobilitat personal (VMP)- cal recordar que els conductors estan obligats a complir les normes i senyals de trànsit com amb qualsevol altre vehicle. La llei de Trànsit estipula que els patinets elèctrics no poden circular per travesseres, vies interurbanes o túnels urbans; els conductors estan obligats a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues i no es pot utilitzar mòbil ni auriculars durant la conducció d’un VMP. També cal recordar que el seu ús és unipersonal, no es poden superar els 25 km/h i de nit o amb poca visibilitat, cal circular amb llum i roba o elements reflectors.

En la darrera campanya policial (juliol 2023) es van imposar un total de 456 denúncies, 388 a ciclistes pròpiament i 68 a altres usuaris. La majoria de les denúncies als ciclistes van ser per distraccions (250) i per circulació de risc (118).

Pel que fa als vehicles de mobilitat personal, es van imposar prop de 149 denúncies diàries. En concret, en una setmana es van fer un total de 1.042 denúncies en relació amb patinets elèctrics i la majoria d’aquestes van ser per les condicions de circulació del vehicle (945) o pel casc i altres elements de protecció (66), segons Trànsit.

Davant l’augment de la presència de patinets elèctrics i bicicletes en la mobilitat urbana i en la sinistralitat, el Servei Català de Trànsit ha planificat aquest 2023, per segon any consecutiu, tres campanyes policials. També ha impulsat un model d’ordenança de regulació comuna dels patinets elèctrics en pobles i ciutats amb l’objectiu d’homogeneïtzar les normatives municipals de Catalunya.