Com hauria de ser el nou bisbe de Girona? Els representants de les institucions gironines responen

Reclamen un bisbe català, que conegui la diòcesi, al servei de tothom i «com el papa Francesc»

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va morir el 31 de març de 2022.

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, va morir el 31 de març de 2022. / Aniol Resclosa

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Com hauria de ser el nou bisbe de Girona? Els màxims representants de les principals institucions gironines a nivell polític, acadèmic, cultural, empresarial, social, esportiu i religiós dibuixen les línies de com hauria de ser el nou prelat.

Joaquim Nadal

El conseller de Recerca i Universitats i exalcalde de Girona, Joaquim Nadal, remarca que el nou bisbe de Girona «ha de tenir coneixement del país, del territori, de la diòcesi, dels costums i de la llengua, i per tant ha de ser català» i subratlla que «ha de ser pastor per la seva església i tenir cura del patrimoni que administra». Pel que fa al perfil del nou prelat, voldria que fos «humil i pastor com el bisbe Jaume Camprodon, afable com el bisbe Francesc Pardo, entenimentat com el bisbe Carles Soler, i amb coneixements com el bisbe Narcís Jubany».

Albert Bramon

El subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, assegura que «malgrat que sé que el Vaticà sempre té tendència a nomenar capellans de fora la diòcesi de Girona, preferiria que el bisbe fos gironí, que conegués el territori, i em sembla que de candidats ja n’hi ha». En el cas que arribi de fora la diòcesi de Girona, subratlla que «per descomptat hauria de ser català».

Laia Cañigueral

La delegada territorial de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, defensa que el nou bisbe de Girona «ha de ser una persona catalana que tingui en compte la realitat del nostre país». En aquest sentit, subratlla que «ha de ser sensible a qüestions com la llengua i les reivindicacions nacionals, però també en aspectes socials com l’equitat de gènere».

Miquel Noguer

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, apunta que «ha de ser un bisbe català, que entengui la idiosincràsia del Bisbat de Girona», amb un tarannà «molt dialogant, com el bisbe Francesc Pardo o el papa Francesc».

Lluc Salellas

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, reconeix que «tot i que no soc una persona creient, entenc la importància -sobretot simbòlica- del bisbe de Girona». En aquest sentit, assegura que «m’agradaria que el proper bisbe continuï amb la línia d’austeritat i de valors progressistes dins l’església iniciada pel papa Francesc» i afegeix que «si bé l’església segueix sent una institució conservadora en molts sentits, és cert que en alguns aspectes el papa ha fet avenços molt notables respecte als seus predecessors i que crec que és convenient que s’estenguin a les diverses diòcesis».

Quim Salvi

El rector de la Universitat de Girona, Quim Salvi, assenyala que «més enllà de les creences personals, penso que la figura del bisbe, per la seva capacitat d’incidència en una part prou important de la societat i pel seu paper institucional, ha de ser una persona catalana, coneixedora de la diversitat, dels problemes i dels reptes de la societat i territori de les comarques gironines».

Guillem Terribas

Per l’activista cultural, llibreter i president del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, Guillem Terribas, el nou bisbe de Girona «no ha de ser nascut necessàriament a Catalunya», però apunta que «hauria de ser una persona que conegués el país, la llengua i la gent que ha d’administrar i, sobretot, que estigués obert a escoltar». Com a línia a seguir, assenyala al bisbe Jaume Camprodon. «Seria una referència a seguir», conclou.

Jaume Fàbrega

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, defensa que el nou bisbe «ha de ser bon coneixedor de la realitat gironina i del país, català, obert a la realitat gironina diversa i sensible a les necessitats i reptes que planteja el futur».

Paqui Badosa

La presidenta de la Fundació Oncolliga a Girona, Paqui Badosa, assegura que el nou prelat «ha de ser una persona amb pluralitat, que tingui clar que està allà per a tothom». En aquest sentit, defensa que «ha d’obrir mires i acceptar que hi ha diferents punts de vista, tenir ganes de fer canvis i de modernitzar la institució per a adequar-la als nous temps i atraure a les noves generacions».

Dolors Puigdevall

La directora de Càritas Diocesana de Girona, Dolors Puigdevall, considera que el nou bisbe de Girona ha de ser «català, ha de saber crear comunitat perquè els diversos grups i tendències estiguin en comunió, ha de poder entendre la diòcesi de Girona, on s’hi han establert moltes persones que venen de fora, ha de ser afable i sensible a les necessitats de les persones que han quedat excloses».

Francesc Cayuela

El president del GEiEG, Francesc Cayuela, pensa que el nou bisbe de Girona «hauria de saber on va, conèixer el territori i el tarannà de la gent per poder connectar». A més, apunta que «ha de saber que es trobarà amb una societat molt complexa i ha d’estar al servei de tothom, independentment de la seva ideologia, perquè el missatge de l’Evangeli és aquest». Pel que fa a la línia, assenyala que «hauria de ser una barreja entre el papa Benet XVI com a teòleg i el papa Francesc com a proper a la gent perquè, si el missatge només està en les paraules i no en el dia a dia, no arriba».

Fèlix Mussol

El membre del Fòrum Joan Alsina, mossèn Fèlix Mussoll, assegura que el nou bisbe de Girona «ha de ser català, defensar el català i estimar Catalunya». A més, destaca que «ha de tenir empatia, saber acompanyar, ser fratern i amb esperit comunitari» i que «no vulgui emprendre masses coses perquè la realitat és la que és». D’altra banda, subratlla que «ha de saber donar més responsabilitats als laics com a coordinadors de les parròquies perquè de capellans cada vegada n’hi ha menys». Pel que fa a la figura, assegura que «hauria de ser similar al bisbe Jaume Camprodon».

Maria Assumpció Pifarré

La priora del monestir de Sant Daniel de Girona, Maria Assumpció Pifarré, assenyala que «el bisbe que vingui ha de ser un home de Déu, català, pastor, que estimi als capellans i a la diòcesi, que estigui al costat de la gent, que estigui obert a les realitats actuals i que aculli a tothom, com el papa Francesc».

Subscriu-te per seguir llegint