La Generalitat es prepara per un increment del llop al Pirineu gironí

Neix un grup de treball per anticipar-se a una possible presència de més exemplars a Catalunya

A partir de l'any 2003, es van començar a fer-ne les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès

La Generalitat es prepara per un increment del llop al Pirineu gironí

La Generalitat es prepara per un increment del llop al Pirineu gironí / CC0

ACN

Un nou grup de treball liderat pel Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s'ha creat per anticipar-se a una possible presència de més exemplars de llop a Catalunya. És el Grup de Treball del Llop a Catalunya, un òrgan que s'ha reunit per primera vegada aquest dimecres a Barcelona. Està liderat per Acció Climàtica i integrat per representants del sector ramader, l'ambiental i experts. La missió del grup és consensuar amb els sectors implicats les accions a impulsar per a la prevenció i la gestió del conflicte amb el llop si finalment s'arrela una població estable a Catalunya. Així, l'objectiu és que serveixi per concretar accions per millorar la coexistència entre el llop i les poblacions locals.

Actualment, només hi ha individus aïllats que provenen de la població de llops presents a França i de moment només s'han detectat dues femelles solitàries els últims 20 anys, però cap evidència de reproducció.

Tanmateix, el grup de treball s'ha creat per anticipar-se a un possible escenari de futur. Liderat per Acció Climàtica, el nou grup depèn de la Taula Sectorial Agrària d'Oví i Cabrum, que és l'òrgan principal d'interlocució entre el Departament i els diferents sectors agrícoles i ramaders de Catalunya.

Entre els objectius del nou òrgan també hi ha el de facilitar sinergies i teixir relacions entre tots els actors socials, en especial les organitzacions professionals agràries i ramaderes i el tercer sector ambiental. Aquest espai servirà també per consensuar, entre les diferents àrees de l'Administració i les organitzacions agràries, ramaderes i ambientals, les principals accions de "gestió" del llop.

Aquest nou espai de debat estarà format per representants de les organitzacions professionals agràries i ramaderes, representants del tercer sector ambiental i plataformes de la societat organitzada que ja tracten aquest tema com el Grup Llop Catalunya, representants de les administracions competents i experts en la temàtica.

Sense presència detectada de cap femella els últims 5 anys

Segons Acció Climàtica, les poblacions de llop pràcticament van desaparèixer de Catalunya a inicis del segle XX. A partir de l'any 2003, es van començar a fer-ne les primeres identificacions, sobretot a la zona del Cadí i del Ripollès. Vint anys després a Catalunya no hi ha una població reproductora establerta de llops, tot i que hi ha presència d'individus aïllats, que són animals que provenen de la dispersió natural de la població de llops present a França; per tant, tots ells d'origen italoalpí.

Actualment, hi ha quatre o cinc exemplars de llop identificats genèticament a Catalunya, tots mascles; els darrers cinc anys no s'hi ha detectat cap femella i, per tant, cap evidència de reproducció. Aquest 2023 només s'ha constatat un dany causat pel llop, al Moianès.