Sanitaris denuncien la mala gestió en el procés d’estabilizació del personal

Critiquen que gairebé 5.000 professionals que havien d’obtenir plaça fixa a l’ICS hauran d’esperar fins al 2025 i ho atribueixen a la «incompetència»

La protesta de diversos sindicats a Barcelona, a finals de la setmana passada.

La protesta de diversos sindicats a Barcelona, a finals de la setmana passada. / SOM Intersindical

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Diversos sindicats sanitaris critiquen que gairebé 5.000 aspirants que havien d’obtenir plaça fixa a l’Institut Català de la Salut (ICS) en la fase 1 del procés d’estabilització aquest 2023 hauran d’esperar ara fins a la fase 3, el 2025. Segons els sindicats, es tracta d’unes places addicionals que l’ICS va afegir a les ja convocades en la fase 1, que és per concurs de mèrits, i que ara ha d’anul·lar. Asseguren que la Direcció General de Funció Pública ha considerat que l’ICS va malinterpretar la normativa estatal i que no podia afegir les places a la convocatòria ja anunciada. L’ICS ha assegurat que tot i endarrerir-se, aquests aspirants tindran plaça fixa el desembre 2024.

Per això, els sindicats denuncien la «incompetència» de l’administració en la gestió del procés i expressen el malestar que això genera en els aspirants, que ara hauran d’esperar dos anys més per optar a una plaça.

L’ICS al·lega que es va fer una mala interpretació de la llei però els aspirants tindran plaça el 2024

 Infermeres de Catalunya, SAE i SOM Intersindical ja es van concentrar a finals de la setmana passada davant del Centre Corporatiu de l’ICS i esperen que més sindicats s’hi sumin. Van lamentar «la falta de compliment dels terminis, els problemes tecnològics que han dificultat els tràmits telemàtics per part de les persones aspirants i les exigències d’aportar documentació en períodes vacacionals» entre altres aspectes. Seguidament, el sindicat Satse demana al Síndic de Greuges que investigui les «irregularitats» del procés d’estabilització de l’ICS i els col·legis d’infermeres demanen més «concreció i transparència».

Resposta de l’ICS

Per la seva banda, l’ICS assegura que l’únic objectiu de la institució amb la inclusió d’aquestes places extra en la primera fase era agilitzar l’accés a les places recentment afegides a les persones candidates. I es va fer una interpretació de la llei estatal en base a aquest objectiu. Com que no era  possible, l’ICS va informar-ho als agents socials i també a través dels seus canals habituals.

Afegeixen que aquesta situació no endarrereix els terminis establerts i tots els aspirants tindran plaça fixa el desembre del 2024.