Temps de Pastorets, pessebres i tions a Girona

A una setmana de la nit de Nadal la província viu un cap de setmana que bull d’activitats

Èxit dels Pastorets a Sant Narcís, la mostra de la Carbonera i de les desenes de mercats 

Josep Genís, president del Pessebre Vivent de Castell d’Aro: «Involucrem als joves perquè vegin que és una tradició que cal mantenir»

A una setmana de la nit de Nadal, les activitats a Girona es multipliquen. Amb els carrers ben engalanats de llums i decoració, només faltaven els Pastorets, els pessebres vivents, els tions i les fires perquè gran i petits acabessin de gaudir de l’esperit nadalenc al complet.

Una de les activitats del festival Fum Fum Fum de Cassà de la Selva.

Una de les activitats del festival Fum Fum Fum de Cassà de la Selva. / Ajuntament de Cassà

Els Pastorets de Sant Narcís Han sigut un dels primers a donar el tret de sortida d’aquestes activitats Nadalenques. Han actuat aquesta tarda i demà faran una altra representació. Es tracta d’un projecte de l’Associació de veïns que porta 19 anys en funcionament, amb renovacions constants en les seves actuacions. Tradicionalment completaven les representacions de l’espectacle que es feien al Teatre Municipal a càrrec del grup Proscènium. L’any passat van ser els únics, perquè amb la mort de Joan Ribas, l’ànima de l’espectacle, el grup va comunicar que deixava de fer-lo. Però aquest 2023 n’hi tornarà a haver, al Municipal, renovats, i a càrrec de la denominada Associació Pastorets de Girona.

Els Pastorets de Sant Narcís preparant-se unes hores abans de l'actuació.

Els Pastorets de Sant Narcís preparant-se unes hores abans de l'actuació. / Ariadna González

El que fa diferents als Pastorets de Sant Narcís és la seva idea de «fer barri», tal i com explica Carles Bossacoma, un dels tècnics de l’equip de direcció. Enguany, unes 40 persones estan involucrades en aquesta representació. És gent amb perfils i edats ben diferents: «Intentem que hi hagi espai per a tothom. S’intenta que, qui vulgui fer teatre, pugui venir aquí, a Sant Narcís, a fer els Pastorets», assegura. L’equip va començar a preparar-ho tot en el mes de maig i van convocar a la gent quan va començar l’escola. Això vol dir que durant mesos hi ha moltes hores d’assaig i el grup passa molt de temps junt, «és una activitat social molt xula», afirma Bossacoma. A més, els Pastorets de Sant Narcís encara poden donar molt de joc, ja que expliquen que hi ha un relleu constant i que amb els protagonistes d’enguany podrien seguir 5 anys més. 

A mesura que els més petits van creixent, van canviant de papers. «Aquesta és una de les coses que a mi em fa més il·lusió, veure nanos que van pujar en un escenari per primera vegada aquí i que han passat per l’Institut del Teatre», declara Bossacoma. Aquesta també és la gràcia dels Pastorets de Sant Narcís, suposen una oportunitat: «si a algú li fa gràcia pujar en un escenari ho pot fer en un que no fa por. Aquí agafes, fas el teu paper i la gent t’aplaudeix. Això també fa il·lusió, que surti gent que s’hi dedica a nivell d’aficionat o professional i que tu l’has vist pujant en un escenari per primera vegada».

El Market de Nadal de Calonge

El Market de Nadal de Calonge / Ajuntament de Calonge i Sant Antoni

Els Pastorets, però no és l’única activitat del Nadal. Demà començaran diferents Pessebres Vivent com els històrics de Castell d’Aro i Bàscara, o el de Sant Martí Vell; la setmana que ve també s’hi afegirà, entre d’altres, Brunyola. Avui també hi ha hagut diferents activitats com la Fira de Nadal de Bonmatí, el Market de Nadal de Calonge, la Nadalenca de Llagostera i el Mercat de Nadal de Pals, o el de Salt. A més, demà, encara es podrà anar a la Fira de Nadal de Banyoles i al Fum Fum Fum, una festa familiar plena d’activitats, de Cassà de la Selva. Girona, Castell d’Aro, Santa Cristina d’Aro i Palau Saverdera, també han sigut escenari d’un altre clàssic: les quines.

Subscriu-te per seguir llegint