Orriols troba aliances amb Junts i els Independents per aprovar les ordenances fiscals

 L'Ajuntament de Ripoll no hi veu una millora en el reciclatge malgrat les bonificacions i les revisions a domicili

Sílvia Orriols, alcadessa de Ripoll.

Sílvia Orriols, alcadessa de Ripoll. / Lourdes Casademont/ACN

Jordi Remolins

"Hem acceptat totes les propostes que beneficiïn al poble" va afirmar l'alcaldessa de Ripoll, Sílvia Orriols, abans de la votació que havia d'aprovar les ordenances fiscals per l'any 2024 durant el ple ordinari de dijous. Malgrat les dificultats d'inici de mandat per trobar complicitats entre la resta de grups, de mica en mica Aliança Catalana aconsegueix que partits com Junts i, en aquest cas, també Som-hi-Independents del Ripollès es mostrin favorables a l'acció de govern. Els vots dels quatre regidors de l'oposició que integren aquestes formacions van servir per donar llum verd als canvis fiscals que van plantejar-se. Va ajudar-hi l'acceptació d'al·legacions total o parcial que havien presentat prèviament, i que també es va fer en part extensiva a les dels grups d'esquerres (ERC, PSC i CUP) que en tot cas van abstenir-se en la votació. Fins a última hora va perillar el nombre de regidors d'Aliança que podien ser presents al ple, ja que n'hi havia que estaven afectats per l'onada de refredats i grip, tot i que la postura de tots els grups hauria permès igualment l'aprovació de les ordenances.

Malgrat oferir el seu vistiplau, Junts va demanar que es treballi per la millora de la recollida de deixalles. La regidora Maria Soldevila va remarcar que cal que pagui més qui també més produeixi, i va instar a l'Ajuntament a esmerçar-hi esforços per "minimitzar els residus de cara a 2030". Sílvia Orriols va mostrar-s'hi d'acord, afirmant, però que tot i la inversió que les revisions als domicilis comporten a l'Ajuntament i les bonificacions que s'acaben donant "no es nota l'avenç en el reciclatge". En aquest aspecte Joaquim Colomer (Som-hi) va lamentar que un comerç amb una superfície de 100 metres quadrats paga el mateix que una empresa de 50 treballadors. El mateix Colomer va celebrar alhora l'augment del preu de les entrades al Museu Etnogràfic pels visitants, i el del lloguer de l'església de Sant Pere, perquè en aquest últim cas "només la neteja ja costava més".

Un cop aprovat el punt central del ple, el portaveu d'Alternativa per Ripoll-CUP, Dani Vilaseca, va acusar l'equip de govern d'enfonsar el comerç local, per haver permès la substitució del supermercat Lidl per un que gairebé en doblarà les dimensions, recriminant amb subterfugis a Orriols de no comprar prou a les botigues del poble. L'alcaldessa va recordar-li que havien coincidit en grans superfícies del poble, i va afirmar que no hi ha pràcticament cap ripollès que es pugui permetre ser client d'un dels dos sectors i no en l'altre.

Un dels negocis locals afectats per un concurs que s'han emportat empreses de fora de la vila i fins i tot de Catalunya, és el dels serveis d'impremta. Tots els partits van lamentar que el concurs no s'hagi quedat a Ripoll, i l'alcaldessa va confirmar que fins i tot havien introduït clàusules com ara el de l'entrega exprés, però que no havien estat suficients per aconseguir que algunes impressions es facin a Jaén. Finalment, els regidors es van animar a revertir aquesta situació de cara a futures concessions.