Any 2022: jutjats tres crims que sumen 50 anys de presó

Girona va ser la província catalana que va celebrar menys jurats populars per crims

Un dels judicis va poder resoldre un assassinat que havia tingut lloc el 2012 a Lloret de Mar

El condemnat pel crim de Lloret durant el judici a l'Audiència de Girona el juny de 2022.

El condemnat pel crim de Lloret durant el judici a l'Audiència de Girona el juny de 2022. / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

El 2022 va ser un any «poc prolífic» pel que fa als jurats populars a la província de Girona. L’Audiència de Girona n’havia de celebrar 8, però finalment se’n van dur a terme tres, tots per jutjar crims. En canvi, els que no es van fer havien de jutjar dos casos d’ocupacions i un cas de corrupció que implicava l’exalcalde de Sant Jordi Desvalls, Jordi Corominas. Tots tres es van evitar arribant amb pactes amb la fiscalia. 

Segons les dades de la memòria de la Fiscalia de 2022 difosa recentment, és la província on menys homicidis i assassinats (les penes de presó per aquest delicte són més greus que per un homicidi, però ambdós impliquen haver comès un crim) es van jutjar. A Lleida se’n van jutjar 6, a Tarragona, 15 i a Barcelona, 52. 

Així doncs, a Girona es van jutjar tres assassinats, dels quals dos van tenir lloc a Lloret de Mar i un a Olot. Tots tres són d’anys diferents, i cadascun té un sol responsable, però les condemnes de tots tres sumen 50 anys de presó

El més mediàtic (i rocambolesc) va ser el que va asseure al banc dels acusats un home per matar d'una coça al cap un jove italià en una discoteca de Lloret de Mar el 12 d’agost de 2017. El cas es va poder jutjar després de diversos intents perquè el condemnat va marxar de Girona després de ser alliberat perquè havia passat quatre anys en presó provisional, el màxim permès. Va ser extradit a Itàlia, que també va fer un judici paral·lel perquè la víctima era italiana, i allí li demanaven cadena perpètua. Un error judicial el va deixar en llibertat també allà i va decidir entregar-se a l’Audiència. Va ser jutjat el juny de 2022, i un jurat popular va fer-lo responsable d’un delicte d'assassinat. El tribunal li va imposar 15 anys de presó, però llavors l’home va fugir i fins ara no l’han trobat. En tot cas, la pena de presó ha estat confirmada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

Un segon judici amb jurat va passar fa una dècada i també va tenir com a escenari Lloret, en aquest cas per un home que va matar a trets un empresari en un descampat del municipi el 13 de setembre del 2012. Ambdós havien quedat al lloc del crim, un descampat pròxim al col·legi Can Barnés, per resoldre un conflicte (testimonis van declarar que l’acusat era un home perillós), però un cop allí, el condemnat va disparar-li cinc trets a traïció. Els fets no es van poder jutjar fins que no van aconseguir localitzar l’home, que havia fugit a València, on va ser detingut l’abril de 2017. Un cop el jurat va declarar-lo culpable d'assassinat, el tribunal va imposar-li 18 anys de presó que el Tribunal Suprem ja ha confirmat. 

El tercer va ser un crim masclista, que va tenir lloc la matinada del 20 d’abril de 2019 a Olot i va perpetrar-lo un policia nacional, matant a trets a la seva parella amb la seva pistola reglamentària. Abans de matar-la van tenir una discussió, l’home va disparar-la fins a quatre vegades. El jurat popular va declarar-lo culpable d’assassinat, i finalment les parts (inclosa la defensa) van demanar la mateixa pena, 17 anys de presó. Inicialment, s’enfrontava a 24 anys, però les acusacions van rebaixar la petició després que els forenses declaressin que el condemnat tenia una personalitat poc tolerant a la frustració i això va influir en la decisió sobtada de matar la dona, ja que ella volia fer pública la seva condició sexual, segons l’acusat. La condemna és ferma.