Alerta per nevades a partir de dimecres en punts de les comarques de Girona

Avui Vilobí ha registrat una mínima de 8 graus negatius i Girona de 7,2

A Fogars feia set anys que no es mesurava una temperatura tan baixa (-6,2ªC)

Un infant, abrigat amb gorro i bufanda a causa de la fred, en una imatge d'arxiu.

Un infant, abrigat amb gorro i bufanda a causa de la fred, en una imatge d'arxiu. / Europa Press

Eva Batlle

Eva Batlle

Les comarques gironines s'han llevat, sobretot a l'interior, amb registres zona zero. Aquesta situació de fred intens ha portat el Servei Meteorològic a emetre un avís per avui  de situació meteorològica de perill per fred que es concentra al Gironès, el Pla de l'Estany, el Baix Empordà i la Selva.

Aquest episodi ha deixat temperatures mínimes sota zero en molts punts de l'interior de Girona. Un exemple són els 8 graus negatius de Vilobí d'Onyar o els -7,2ºC de la ciutat de Girona o els -6,2ºC de Fogars. Les altres dues estacions del Meteocat del Gironès també han tingut registres sota zero: A Cassà de la Selva s'han assolit els -5,4ºC i a Fornells de la Selva el termòmetre ha caigut fins als -6,6ºC.

També hi ha hagut baixada de temperatura a la Vall d'en Bas on el mercuri ha baixat fins als -6,8ºC o a Anglès, on s'ha registrat una mínima de -5,2ºC.

Des del Meteocat s'informa que la matinada d'aquest dilluns ha estat la més freda del que portem d'hivern en molts punts de muntanya i l'interior. També destaquen que hi ha alguns punts de la Selva i del Gironès feia anys que no mesuraven una temperatura tan baixa. Per exemple a Fogars de la Selva, feia set anys que no succeïa i s'arriba als -6,2 ºC.

Al Pirineu on ha nevat durant les últimes hores també s'han assolit registres destacats com per exemple els -8,1ºC de Núria o els -12,1ºC d'Ulldeter o els -13,8 de la Tosa d'Alp.

Aquesta situació de fred de cru hivern durarà encara unes hores i farà que les màximes tampoc s'enfilin massa avui. Durant el dia d'avui també continuarà el vent fort fins al migdia a l'Empordà. La situació de vent precisament va fer tancar ahir algunes estacions d'esquí de les comarques de Girona.

Nevades a la vista

A banda, aquesta situació de fred intens és l'avantsala d'un canvi de temps que començarà dimecres i que pot portar pluges importants sobretot a punts del litoral i prelitoral. A banda, també pot haver-hi nevades destacades i la ca cota de neu s'iniciarà al voltant dels 1.000 metres, si bé anirà baixant fins a situar-se al voltant dels 700 metres, indica el Meteocat. Aquesta cota, però podria anar variant en funció de la intensitat de precipitació.

El Meteocat aquest matí ha emès un avís per nevades des de dimecres al migdia fins a dijous a la matinada. S'alerta de gruixos de 5 centímetres de neu a cotes que poden superar els 700 metres. Les comarques de la Selva i la de la Garrotxa es troben afectades per aquest avís. Tot i això, des del Meteocat s'avisa que la cota pot baixar durant la tarda de dimecres als 600 metres i continurà fins dijous.