Els centres sanitaris gironins reorganitzen l'activitat pel pic de la grip i la covid-19

L’atenció de pacients amb infeccions respiratòries és una prioritat actualment a la demarcació

Acceptació en el retorn de les mascaretes mig any després

DdG / ACN

La Regió Sanitària de Girona està adaptant l’activitat sanitària en funció de l’evolució de les infeccions respiratòries. El gerent de la regió, Jaume Heredia, va detallar aquest dimarts que l’atenció d’aquests pacients és una prioritat actualment a la demarcació i per això estan prenent mesures per atendre el volum de pacients que van als centres sanitaris.

Una de les primeres accions que s’han pres són el canvi d’operacions en hospitals de la demarcació. En la majoria de centres gironins, com és el cas de l'hospital Josep Trueta de Girona, s’ha optat per transformar algunes intervencions programades que requerien un ingrés hospitalari per operacions ambulatòries, sense ingrés. Per altra banda, la bona campanya de vacunació del virus respiratori sincicial també ha fet que hi hagi menys nens ingressats per aquesta malaltia. Tot aquest conjunt d’accions ha fet que la demarcació tingui més de 50 llits disponibles dels que hi havia abans per a infeccions respiratòries.

En el cas de l’hospital de Palamós, el centre ha optat per anul·lar les intervencions programades que no eren urgents, tal com avançava dimarts Diari de Girona. Heredia va detallar que s’han anul·lat una desena d’intervencions en tota la regió i confia que aviat es pugui reprogramar per la davallada de casos en infeccions respiratòries. Malgrat tot, el gerent remarca que en cap cas s’ha alterat la intervenció quirúrgica urgent o oncològica, que són operacions prioritàries.

De fet, el conseller de Salut, Manel Balcells, va matisar que en «un parell d’hospitals» s’han hagut de suspendre operacions «programades i que es poden desplaçar», però que en cap cas de les que són urgents. El titular de Salut va recalcar que no és una situació generalitzada tot i que va evitar donar més detalls sobre el nombre exactes d’intervencions ajornades.

«Comença l’estabilització»

Les infeccions respiratòries s’han agreujat arran de les festes de Nadal, quan s’han fet trobades amb molta gent i això ha facilitat el contagi d’aquestes patologies. A més, Heredia ha recordat que hi ha unes dades de vacunació de la grip i la covid-19 molt baixes i això també ha impactat en el nombre de contagis. Per això des de la Regió Sanitària de Girona animen a la població que demanin hora per vacunar-se i que a dia d’avui estan reforçant els dispositius per ampliar la campanya de vacunació i arribar al màxim de gent possible. Malgrat tot, les infeccions respiratòries han produït un volum inusual de consultes. Però el gerent preveu arribar al pic d’infeccions aviat i que aviat els hospitals tornaran a la normalitat. «Veiem que es comença a estabilitzar», afegeix el gerent de la regió sanitària.