Un estudi alerta que els joves s’inicien al consum de tabac abans dels 14 anys

Una enquesta a estudiants de secundària evidencia l’increment de pràctiques de risc com la barreja d’alcohol i begudes energètiques

Joves fumant a una terrassa de Girona en una imatge d'arxiu.

Joves fumant a una terrassa de Girona en una imatge d'arxiu. / Aniol Resclosa

Laura Teixidor

Laura Teixidor

L’Enquesta sobre l’ús de Drogues a l’Ensenyament Secundari (Estudes) del 2023, que cada dos anys fa el Ministeri de Sanitat dins del Pla Nacional sobre Drogues, posa en evidència que els adolescents cada vegada s’inicien en el consum del tabac més aviat, a més d’introduir-se en pràctiques de risc com la barreja d’alcohol i begudes energètiques.

Després d’enquestar estudiants de secundària de 14 a 18 anys d’arreu de les quatre províncies catalanes, les dades corroboren que Girona, juntament amb la resta de províncies catalanes i les Canàries, són les zones geogràfiques on els joves comencen a consumir tabac més aviat, concretament als 13,9 anys de mitjana. De fet, la forquilla d’edats a la qual es comença a consumir el tabac és relativament similar a totes les comunitats ja que només hi ha un desajust de mig any entre les Catalunya i Canàries i Melilla, on es comença més tard. A més, a totes les regions transcorre menys d’un any entre el primer consum i l’adquisició de l’hàbit de fumar diàriament.

Pel que fa a l’alcohol, la mitjana més baixa correspon a Aragó, amb 13,6 anys, i Ceuta és la que la té més alta amb 14,5 anys. Finalment, si ens fixem en l’edat d’inici en el consum de cànnabis, a Catalunya l’edat mitjana és la més baixa amb els 14,7 anys i la més alta a Ceuta o Melilla amb 15,2 anys i només hi ha mig any de diferència.

En general, les noies tenen més prevalença d'inici de consum de tabac que els nois amb independència tant de la zona geogràfica com de l’àmbit temporal de consum. Les dones estudiants de 14 a 18 anys fumen tabac en major mesura que els homes, aquesta diferència és especialment visible a Madrid on hi ha una diferència de 12,2 punts percentuals entre tots dos.

Pel que fa a begudes alcohòliques, també hi ha més consum entre les noies que els nois. Inclús en el cas de les ingestes de grans quantitats també són més freqüents en les noies. En canvi, pel que fa al cànnabis el consum és més elevat en els nois.

Begudes energètiques a l’alça

També s’ha analitzat l’extensió que tenen les begudes energètiques (Red Bull, Burn, Monster, Coca-Cola, Energy, etc.) entre els alumnes de 14 a 18 anys i s’ha arribat a la conclusió que prop de la meitat dels joves (47,7%) han pres begudes d’aquest tipus en els darrers 30 dies i la prevalença és més gran entre els nois que entre les noies.

Pel que fa a barrejar begudes energètiques amb alcohol, s’observa que el 19,5% dels estudiants de 14 a 18 anys ha fet aquest consum en els darrers 30 dies. Catalunya és la segona comunitat autònoma amb la prevalença més elevada després d’Astúries, amb un 22,5%.

L’augment del consum de les drogues es fa notar en els centres de salut de tractament d’addiccions gironins i els professionals especialistes mostren preocupació. En el cas dels centres gironins, l’alcohol continua sent l’addicció que genera més demanda i els experts alerten de l’increment de la ingesta entre els joves i en moltes quantitats, sobretot els caps de setmana. Això deriva a intoxicacions que poden fer molt de mal i, fins i tot, comes etílics.

És per això que demanen més campanyes de prevenció sobretot des dels centres educatius per tal de promoure altres tipus d’oci. L’increment del consum de les drogues s’ha accentuat sobretot després de la pandèmia de la covid-19.

Subscriu-te per seguir llegint