La meitat dels bisbats catalans, pendents del nomenament d’un nou bisbe aquest any

Les diòcesis de Girona, Lleida, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Urgell estaran a l’espera de l’anunci, per seu vacant o prelat en edat de jubilació

Meritxell Comas

Meritxell Comas

Cinc dels deu bisbats amb seu a Catalunya es quedaran amb la cadira de bisbe vacant aquest any. Es tracta de les diòcesis de Girona, Lleida, Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Urgell. 

El bisbat de Girona fa més de dos anys i mig que espera el nomenament d’un nou bisbe, després que Francesc Pardo presentés la seva renúncia el 26 de juny de 2021, en complir 75 anys, que és l’edat que fixa el Vaticà per al relleu dels prelats, tal com estableix el cànon 401.1 del Codi de Dret Canònic. Pardo va morir en el càrrec el 31 de març de 2022, sense haver estat substituït. Des d’aleshores, han estat molts els noms que han aparegut en les travesses, però de moment no es preveu cap moviment imminent. I és que tot i que a l’octubre es va fer públic que el papa Francesc ja havia proposat formalment el candidat a nou bisbe de Girona (només faltava que acceptés), fons del bisbat de Girona asseguren que «s’ha tornat a encallar». Segons ha pogut saber Diari de Girona, dos candidats haurien rebutjat la proposta, amb el bisbe Pardo encara en el càrrec.

Quatre bisbes majors de 75 anys

El bisbe de Lleida, Salvador Giménez, va presentar el maig de l’any passat la seva renúncia després de complir els 75 anys. El bisbat de Lleida, però, és conscient que abans hi ha altres carpetes sobre la taula, com el relleu a l’arquebisbat de Barcelona. I és que l’arquebisbe Joan Josep Omella, que a l’abril farà 78 anys, serà rellevat al març com a president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE). Al 2021, en complir els 75 anys, Omella ja va posar el seu càrrec d’arquebisbe a disposició del papa Francesc. Seguirà sent, però, elector -podrà votar al conclau per a escollir Pontífex fins que compleixi els 80 anys-, ja que al juny de 2017 el papa Francesc li va concedir la dignitat de cardenal.

Un altre bisbe en edat de jubilació és el de Sant Feliu de Llobregat, Agustí Cortés, que va presentar la renúncia al papa Francesc a l’octubre de 2022. Aquest any també li tocarà presentar la renúncia al bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, que farà 75 anys al juliol

El titular més jove: 56 anys

De molt a prop el segueix el bisbe de Terrassa, Salvador Cristau, que aquest any farà 74 anys. Més camí tenen per endavant al capdavant de les respectives diòcesis l’arquebisbe de Tarragona, Joan Planellas (68 anys); el bisbe de Vic, Romà Casanova (67 anys); el prelat de Solsona, Francesc Conesa (62 anys); i el bisbe de Tortosa, Sergi Gordo (56 anys).

Subscriu-te per seguir llegint