Entitats socials demanen que es garanteixi la salut i l'educació a tots els menors de Ripoll

Nou col·lectius reclamen al consistori que garanteixi "de manera immediata" l'accés al padró a tots els veïns

L’alcaldessa de Ripoll restringeix l’empadronament als migrants

Orriols demana prohibir els menús halal de les escoles i el Consell Comarcal respon que no en serveixen

ACN

Entitats socials han demanat al govern català que garanteixi la salut i l'educació a tots els menors que viuen a Ripoll. Els col·lectius, entre els quals hi ha la Coordinadora Obrim Fronteres o SOS Racisme Catalunya, afirmen que a la capital del Ripollès hi ha famílies a les quals se'ls ha negat l'atenció al CAP per no disposar de targeta sanitària, i que es vulneren els drets dels infants a ser vacunats o a ser escolaritzats. Tot plegat per les "traves deliberades que imposa l'Ajuntament" per accedir al padró a les persones estrangeres. Per això ha exigit a l'executiu català que prengui les mesures per corregir la situació, alhora que ha fet una crida al consistori ripollès perquè garanteixi "de manera immediata" l'accés al padró.

Segons les nou entitats que fan la denúncia, l'Ajuntament de Ripoll allarga els terminis inclosos en la llei per a casos en què cal fer comprovacions "fins i tot a persones que ja presenten tota la documentació per poder donar-se d'alta al padró, una pràctica arbitrària i discriminatòria".

També lamenten "una falta d'informació a la ciutadania sobre les vies d'empadronament sense contracte de lloguer o documents acreditatius del domicili, igualment incloses en la llei que regula el padró". Uns impediments "injustificats" que comporten que els afectats no puguin rebre atenció de salut bàsica ni escolaritzar els seus fills.

Finalment, les nou entitats recorden que tot i que Ripoll és "el cas més mediàtic", són "molts" els ajuntaments que "incompleixen la llei" en relació amb el padró i "neguen l'accés a aquest tràmit", així com als serveis bàsics de salut, educació o serveis socials.