Famílies unides contra la leucèmia

Els pisos de la Fundació Josep Carreras han allotjat un centenar d’acompanyants de pacients de Girona

Una de les taules informatives de la fundació.

Una de les taules informatives de la fundació. / FUNDACIÓ JOSEP CARRERAS

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia compta amb el Programa de pisos d’acollida, que té com a objectiu oferir allotjament a pacients de leucèmia i altres malalties oncohematològiques, i a les seves famílies, amb recursos econòmics limitats i que resideixen lluny del centre hospitalari on són atesos. 

Des que es van posar en marxa, han acollit 117 famílies de pacients amb leucèmia i en total s’hi han allotjat 4.191 nits. 

La Fundació treballa amb els hospitals que fan trasplantaments de medul·la òssia i immunoteràpies CAR-T a la zona de Barcelona. Tots els pisos són unifamiliars, no tenen cap cost per als pacients i són adjudicats per la unitat de treball social dels hospitals.

Els pacients i famílies acollits procedeixen de Catalunya, d’altres comunitats autònomes i de països com Romania, Andorra, el Marroc, Argentina, Paraguai, el Perú, Mèxic, el Brasil, Ucraïna o Rússia.

Molts pacients oncohematològics s’han de sotmetre a tractaments complexos i, per tant, necessiten allotjament durant un llarg període de temps. És el cas dels pacients que s’han de sotmetre a un trasplantament al·logènic de medul·la òssia (d’un donant), que necessiten acolliment durant mesos, o bé dels pacients que han de rebre un tractament amb immunoteràpia CAR-T, que també hauran de fer estades llargues.

La gran necessitat de pisos i l’alta demanda dels hospitals fan que l’oferta d’allotjaments d’acollida a Barcelona sigui insuficient, sobretot per als pacients majors d’edat. L’alt cost i la poca disponibilitat en certs moments de l’any dels hotels i dels hotels apartament i la gran dificultat d’accedir a un pis de lloguer provoquen que la majoria de pacients es trobin amb problemes logístics, socials, econòmics o emocionals, donada la situació en què estan, malalts i sense l’acompanyament i la seguretat de la seva xarxa de suport a prop.

Davant d’aquesta problemàtica, la Fundació Josep Carreras ha ampliat el seu programa de pisos d’acollida sumant dos nous pisos als sis que ja tenia, concretament un a prop de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i un altre proper de l’ICO-L’Hospitalet.

D’altra banda, els pacients que se sotmeten a un trasplantament autòleg de medul·la òssia (de les cèl·lules pròpies del pacient) o que van als centres per a revisions puntuals necessitaran allotjament durant períodes més curts, d’uns 15 dies, aproximadament. Un dels vuit pisos d’acollida és d’atenció domiciliària i està pensat per a aquests casos. 

A més, la fundació té convenis amb alguns hotels que ofereixen allotjament de forma solidària.

Subscriu-te per seguir llegint