Hipra participa en un estudi per crear una vacuna contra el virus del Nil

L’assaig sobre la seguretat i la resposta immunològica del vaccí anticovid si s’administra conjuntament amb la dosi de la grip ha donat bons resultats

Un voluntari participant a l’assaig de la doble vacunació a l’hospital Trueta.

Un voluntari participant a l’assaig de la doble vacunació a l’hospital Trueta. / ICS Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

Hipra segueix fent passos en l’aposta per la salut humana, després de l’aprovació de la vacuna anticovid. En aquesta ocasió, està participant en un projecte de recerca que té com a objectiu dissenyar teràpies que limitin l’impacte del virus del Nil Occidental (VNO), un patogen emergent contra el qual actualment no hi ha cap tractament ni vacuna d’ús en humans. 

El projecte està coordinat per l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i finançat pel programa de la Unió Europea Horizon Europe, amb un total de 5,7 milions d’euros. El projecte també compta amb la participació de tres universitats europees, el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS). Tots els centres de recerca treballaran en el desenvolupament d’una vacuna profilàctica segura i efectiva davant el VNO que sigui capaç d’induir una resposta immunitària perllongada en el temps i que protegeixi al conjunt de la població. Dins del mateix projecte, l’equip científic dissenyarà, produirà i analitzarà l’eficàcia i potencial terapèutic d’anticossos específics pel virus, a part de la vacuna.

La participació en aquesta iniciativa és fruit de l’experiència i el coneixement acumulats per l’empresa en immunologia i vacunes tant en salut animal com humana. Cal recordar que l’any passat l’Agència Europea del Medicament va aprovar la vacuna contra la covid-19 i l’octubre passat va ser el primer vaccí anticovid aprovat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), fet que permetrà la multinacional d’Amer arribar a altres països més enllà de la Unió Europea.

Tot i que un dels grans objectius de la companyia i del govern espanyol era que la vacuna estigués disponible en la campanya de doble vacunació de la tardor passada, finalment no va poder ser així ja que calia comprovar la seguretat i la resposta immunològica del vaccí anticovid si s’administra conjuntament amb la dosi de la grip en adults de més de 65 anys. Segons fonts d’Hipra consultades per aquest diari, en aquests moments s’estan acabant de recollir dades i s’està elaborant l’informe final, però avancen que la coadministració amb grip és «perfectament possible».

 De forma paral·lela, el novembre passat, Hipra va iniciar un altre assaig clínic per avaluar la seguretat i resposta immunitària d’una dosi de reforç amb la seva vacuna adaptada contra les variants actuals del virus, en adults anteriorment vacunats front a la covid-19. 

Adaptació a altres variants

Des de la farmacèutica afirmen que el dossier amb els resultats ja s’ha enviat a l’Agència Europea del Medicament i pensen que, «atès als excel·lents resultats obtinguts i a la robustesa de les dades, l’avaluació arribarà en breu». La resposta immunitària de la vacuna adaptada de la multinacional gironina ha demostrat ser «superior» en comparació amb altres vacunes anticovid.

La pandèmia de la covid-19 va impulsar el gran salt d'Hipra, que ara com ara s’ha convertit en una de les empreses més importants de les comarques gironines. El grup va tancar el 2022 arribant als 396,7 milions d’euros de facturació, el 14% més en comparació de l’exercici anterior. Però aquesta xifra podria augmentar encara més després de l’aprovació de la vacuna contra el coronavirus. El 2009, les exportacions representaven el 56% del total de les vendes, mentre que aquest percentatge va pujar fins al 88% al tancament del 2022.

Estudi de noves vacunes contra la pesta porcina 

La farmacèutica Hipra continua també immersa en la salut animal. Actualment està liderant un projecte europeu que estudia vacunes de nova generació contra la Pesta Porcina Africana (PPA). El projecte de quatre anys apostarà pel potencial de les vacunes vives atenuades per desenvolupar una solució efectiva, duradora i segura contra el virus de la PPA, contribuint al benestar animal, a l’estabilitat econòmica global i a les comunitats rurals. La PPA ha impactat en 52 països de 5 regions del món provocant infeccions en més de 126.000 porcs i més de 30.000 en senglars.

Subscriu-te per seguir llegint