La vaga de tècnics sanitaris va obligar a reprogramar el 35% d’analítiques de sang

Queixes entre usuaris de CAPs gironins perquè han hagut de repetir les mostres ja que no eren vàlides

El laboratori clínic territorial de Girona on s'analitzen mostres d'analítiques i proves.

El laboratori clínic territorial de Girona on s'analitzen mostres d'analítiques i proves. / ICS Girona

Laura Teixidor

Laura Teixidor

La vaga indefinida dels tècnics sanitaris, que va durar del 8 al 30 de gener va obligar a reprogramar un 35% de les analítiques de sang, quan normalment l’afectació per incidències comunes sol ser d’entre un 10 i un 15%, que sol ser perquè el pacient no es presenta a la cita programada.

Els serveis mínims no contemplaven les analítiques rutinàries de control, és per això que diversos usuaris es van veure afectats. En la majoria de casos, se’ls oferia la reprogramació ja que no es podia assegurar que la mostra s’analitzés. Malgrat tot, hi ha hagut queixes d’alguns usuaris de CAPs gironins que els van treure una mostra de sang i, al cap d’una setmana, es va haver de repetir perquè no s’havia pogut analitzar i ja no era vàlida.

Fonts del Departament de Salut asseguren que des que va finalitzar la vaga, el 30 de gener, s’ha pogut reprendre l’activitat amb normalitat i ja s’estan extraient i analitzant les mostres rutinàries.

Afegeixen que el seguiment de vaga va ser desigual i irregular en funció dels dies. On hi va haver afectació, «es va treballar de forma coordinada entre hospitals i atenció primària per reprogramar les analítiques ajornables i reduir al màxim l’afectació en la ciutadania en aquells dies on hi va haver més seguiment».