El Museu del Joguet de Figueres reobre amb un nou àmbit dedicat a la col·lecció de titelles de la filla d'André Breton

Representen diferents personatges, estan pensades per a teatrí i les van comprar l'any 1938 durant una estada a Mèxic

Una de les peces que es podrà veure a l'exposició

Una de les peces que es podrà veure a l'exposició / Museu del Joguet de Catalunya

ACN

El Museu del Joguet de Figueres ha reobert amb un nou àmbit dedicat a la col·lecció de titelles de la filla del surrealista André Breton. Representen diferents personatges -en total, n'hi ha 35- i estan fetes de terracota pintada, teixit paper i filferro. L'escriptor surrealista i la seva dona, la pintora Jacqueline Lamba, les van comprar durant una estada de cinc mesos a Mèxic on es van allotjar a casa de Frida Kahlo. La seva filla, Aube Breton, les ha conservades fins ara i n'ha fet donació al Museu del Joguet, que les mostra en un àmbit propi del primer pis de l'exposició permanent. El museu reobre aquest divendres després d'acabar la segona fase de les obres de reforma, que han permès adaptar-lo a la normativa contra incendis.

El conjunt que s'incorpora a la col·lecció permanent del Museu del Joguet el formen 35 titelles per a teatrí. Les van comprar el 1938 el matrimoni format per André Breton i Jacqueline Lamba durant una estada de cinc mesos a Mèxic. El matrimoni hi va viatjar perquè Breton va ser comissionat pel Ministeri d'Assumptes Exteriors francès per impartir diverses conferències sobre art i literatura.

Allotjats a la casa familiar del muralista Diego Rivera i de la pintora Frida Kahlo a la ciutat de Mèxic, durant aquesta estada Breton va conèixer el dirigent comunista Lev Trotski a qui admirava profundament. Trotski estava refugiat al país des d'inicis de 1937 gràcies a les gestions de Rivera i s'allotjava amb la seva família a la Casa Azul (actual Museo Frida Kahlo), propietat de Kahlo. Mèxic va entusiasmar Breton i, de fet, com expliquen des del museu, l'escriptor el va considerar "el lloc surrealista per excel·lència". Breton també es va declarar admirador de la pintora Frida Kahlo, que al seu entendre encarnava l'ideal de dona surrealista i així va declarar el seu art, malgrat que Kahlo considerava l'escriptor arrogant i d'intel·lectualitat massa embafadora.

Poques setmanes després d'arribar a Mèxic, Breton va conèixer-hi Trotski, amb el qual va tenir una desena de trobades en les quals es va tractar sobre política, literatura i art. D'aquí en va sortir el manifest 'Per un art revolucionari independent', escrit per Trotski i Breton i també signat per Rivera. Els tres matrimonis van recórrer el país viatjant a diverses localitats com Toluca, Cuernavaca, Calixtlahuaca, Guadalajara, Michoacán, el volcà Popacatépetl i les piràmides de Xochicalco, entre altres. En companyia de Rivera, André Breton va adquirir figures prehispàniques i va aplegar exvots i altres elements d'art popular com màscares, ceràmica, marcs i nines, entre altres. 

Possiblement, en un mercat

El conjunt de titelles que ara s'exposen al Museu del Joguet van ser adquirits per Jacqueline Lamba i Frida Kahlo, possiblement en un mercat de la ciutat de Mèxic. Les dues artistes van establir una profunda amistat, en part per la raó que eren sistemàticament excloses de les discussions teòriques i acadèmiques que tenien Breton, Rivera i Trotski durant les seves trobades. En una carta que forma part del diari de Frida Kahlo, redactada el 1939 i que mai va arribar a enviar a Jacqueline Lamba, fa esment als titelles, alguns dels quals estaven en el seu poder i altres estaven al domicili parisenc de Breton i Lamba. Aquí, tal com recorda la seva filla Aube Breton, formaven part de la decoració del dormitori del matrimoni.

Frida Kahlo i Jacqueline Lamba, Pátzcuaro , Michoacán (Mèxic), 1938 (Association Atelier André Breton)

Frida Kahlo i Jacqueline Lamba, Pátzcuaro , Michoacán (Mèxic), 1938 (Association Atelier André Breton) / Cedida pel Museu del Joguet de Catalunya

Al gener d'aquell any, Kahlo va viatjar a París convidada per Lamba per organitzar una exposició amb la seva obra, que Breton va organitzar a la galeria Renou & Colle. En aquesta, les obres de Kahlo es van exposar junt amb elements d'art popular que Breton i Lamba havien adquirit a Mèxic. Al Museo Frida Kahlo a Coyoacán, Mèxic Districte Federal, s'exposa un conjunt de titelles similars en un teatrí creat per Frida Kahlo. 

El conjunt que ara es pot veure a Figueres està format per 35 titelles confeccionats amb terracota pintada, teixit, paper i filferro. Representen diferents personatges i s'exposen en un àmbit propi al primer pis del Museu del Joguet de Catalunya.