Mor als 89 anys Carme Trèmols, pionera de la dansa a l’Empordà

Va mantenir durant quatre dècades una escola de dansa a Figueres, per la qual van passar centenars d’alumnes

Carme Trèmols el 1958. | FONS ANTONI VARÉS MARTINELL

Carme Trèmols el 1958. | FONS ANTONI VARÉS MARTINELL / Cristina Vilà Bartis. figueres

Cristina Vilà Bartis. figueres

Carme Trèmols Poch va morir aquest passat divendres als 89 anys d’edat. La família la va acomiadar ahir al matí amb una celebració religiosa a l’església parroquial de Sant Pere, a Figueres.

El nom de Carme Trèmols és ben conegut a la comarca, ja que va ser pionera en el món de la dansa a l’Alt Empordà, obrint nous camins i trencant barreres, tant com a ballarina com a professora de dansa. Com ella mateixa explicava en una entrevista que li va fer el 2000 la periodista Núria Munàrriz pel setmanari Empordà, «voler ser ballarina als anys 60 a Figueres no s’entenia massa». A Trèmols li va costar dedicar-se a allò que la feia feliç, però el seu pare, a qui qualificava «d’home gran però modern», la va animar a seguir endavant amb la seva passió. Va començar, doncs, a ballar «seriosament» amb l’Esbart de Figueres, a la Catequística, amb Joan Mata de professor, i va arribar a fer-ho al Palau de la Música de Barcelona i a Madrid. Posteriorment, va anar a Girona a formar-se amb Mercedes Ribera i, més tard, a Barcelona amb Joan Tena. «Anar a la capital era un somni», reconeixia. Trèmols no va deixar mai de formar-se ni va perdre cap ocasió apuntant-se a cursets i pràctiques amb grans ballarins.

Durant quasi quatre dècades, Trèmols va mantenir viva la flama des de la seva escola de dansa a Figueres, un espai de creació per on van passar centenars d’alumnes. Mirant enrere, ella mateixa descrivia la seva feina «com a molt gratificant, molt dura, però molt maca». «Per la meva escola ha passat mig Figueres i ara, fins i tot, tinc ja filles d’alumnes», recordava. Un llegat que ella va transmetre amb saviesa i que avui encara es recorda.

A nivell personal, Carme Trèmols es va casar amb el periodista i poeta Vicenç Burgas (Sant Feliu de Guíxols 1930 - Figueres 1992). Junts van tenir cinc fills, entre ells, l’escriptor Àngel Burgas i les professores de dansa Carme i Noemí Burgas, que han seguit liderant juntes aquell bell i ambiciós projecte iniciat per la seva mare.