Girona xifra en 9,8 milions d’euros el cost de crear i engegar el museu de la Casa Pastors

La Generalitat aporta 770.000 euros per posar en marxa l’equipament i en compromet un màxim de 800.000 més per als tres primers anys d’obertura

Alba Carmona

Alba Carmona

L'Ajuntament de Girona xifra en 9,85 milions el cost de reformar la Casa Pastors i posar en marxa el futur Museu d'Art Modern i Contemporani. D'aquests, la Generalitat n'aportarà un màxim d'1,5 milions entre ara i el 2028, per rehabilitar l'edifici, adequar-lo i impulsar els tres primers anys del museu, que l'Ajuntament vol obrir a finals del 2026.

L'Ajuntament calcula que les excavacions arqueològiques prèvies a la reforma de l'antiga Audiència Provincial i les obres per a transformar-lo en un museu tindran un cost de 6,9 milions, mentre que el projecte museogràfic i l'impuls de l'obertura estan pressupostats en 2,9 més. Tot plegat, prop de 10 milions d'euros, lluny dels 5 del primer projecte i als quals cal sumar l'adquisició del fons del crític d'art Rafael Santos Torroella, el pinyol del futur museu, per 3,9 milions el 2014.

De moment, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha anunciat que el Departament aportarà 770.000 euros al projecte fins al 2025. Aquest finançament inclou fons per a la rehabilitació i la dotació de les instal·lacions i serveis museogràfics.

L'arrencada

L'acord entre la Generalitat i l'Ajuntament, rubricat aquest divendres, preveu quatre aportacions anuals. Tot i això, Garriga ha promès donar suport a l'«arrencada» del museu durant els tres primers anys i s'ha compromès per escrit a invertir un màxim de 800.000 euros més en una segona fase, ja amb l'equipament en marxa.

La resta dels 9,85 milions està previst que es cobreixi amb fons propis de l'Ajuntament i de la Diputació de Girona –que concretarà aviat la seva aportació- i altres subvencions, com ara el fons Next Generation.

Primer pas

Per la titular de Cultura, l'acord signat és el primer pas per fer realitat un projecte que va néixer en temps de Carles Puigdemont a l'alcaldia i que s'ha anat trobant molts esculls pel camí. «Celebrem haver trobat una solució que esperem que sigui la definitiva», deia aquest divendres.

Pel vicealcalde i regidor de Cultura, Quim Ayats, el conveni és clau per desencallar la rehabilitació i començar a treballar perquè el fons Santos Torroella estigui «a disposició de la ciutadania». Una part de la col·lecció llueix des de fa uns mesos al Museu d'Història, a l'exposició L'aposta per l'art nou, que s'ha prorrogat fins a l'11 de setembre.

La represa de les excavacions

Girona va engegar el 2017 el procés per convertir l'edifici de davant de les escales de la catedral en un espai expositiu on mostrar el llegat de Santos Torroella -prop de 7.000 obres que inclouen originals de Miró, Picasso, Tàpies- juntament amb altres peces del fons d'art municipal.

El 2019 es van posar en marxa una campanya arqueològica dins l'edifici, però la renúncia de l'arqueòloga que se n'encarregava, la pandèmia i la necessitat d'enderrocar un mur del pati oest van fer encallar els treballs. Aquest matí s'han adjudicat de nou les excavacions, que arrencaran a finals de març, per un termini de quatre mesos i amb un cost de 165.000 euros.

Del resultat de l'excavació en dependrà el compliment del calendari previst, però Ayats remarca que s'han de fer «el màxim de ben fetes» perquè hi poden haver «vestigis de rellevància». De fet, Diari de Girona ja va informar que s'hi havien trobat indicis del castell medieval de Girona.

Fins ara, s'han destinat 636.000 euros al futur museu, 316.000 aportats per l'Ajuntament i 320.000 per la Generalitat: 17.000 del concurs de projectes, 318.000 euros de la redacció del projecte, 20.000 euros de la intervenció arqueològica que s'ha fet fins ara, 35.000 euros de l'enderroc d'alguns dels espais de Casa Pastors i 246.000 euros a l'inventari i catalogació del fons Santos Torroella.