El JazzPera reivindica el llegat de The Skatalites de la mà de The Gramophone Allstars

La banda, en format big band, presenta aquest dissabte a la nit dins el festival Ítaca. Cultura i Acció l'edició en vinil del disc «Love Letter»

Imatge promocional de la banda The Gramophone Allstars

Imatge promocional de la banda The Gramophone Allstars / Bankrobber

Albert Cornellà

Albert Cornellà

The Gramophone Allstars protagonitzen aquest dissabte, a partir de les 22 h a la plaça Catalunya de la Pera, una nova edició del JazzPera, la cita que va ser l'embrió, enguany fa una dècada, del Festival Ítaca. Cultura i Acció. La big band de música jamaicana liderada pel bisbalenc Genís Bou presentarà en aquesta vetllada l'edició en vinil de Love Letter (Bankrobber, 2021), un àlbum amb el qual la banda es treu «una espina clavada durant anys» homenatjant a The Skatalites, la mítica formació nascuda a mitjans dels seixanta a Jamaica i que va ser pionera en la fusió del jazz amb l'ska.

El treball, que inclou una versió (Old Rocking Chair) i quatre temes propis inspirats en el so de The Skatalites (Marina GinestàSupersonicOne For LolaStorm on Silicon), té el seu origen en una idea de Bou, que poc abans de l'esclat de pandèmia, va pensar en la possibilitat de celebrar un concert interpretant exclusivament les peces instrumentals de la discografia del grup, incloent-hi les versions de The Skatalites ja enregistrades en anteriors àlbums. No obstant això, un cop passat el confinament, la banda va decidir fer un disc.

«Vam pensar que de versions ja n'havíem gravat, i que una bona manera d'homenatjar a una banda de la qual sempre hem estat seguidors, podia ser fer un treball inspirat en la seva música» explica Bou. «Normalment, la música l'escric jo, però aquesta vegada vam repartir una mica més la part de la composició, motiu pel qual ha acabat sent un treball més coral» afegeix sobre un disc que ha comptat també amb temes escrits per Pep Terrades, Pere Miró i Lluc Casares. «Cada tema s'inspira en algun aspecte concret de la música de The Skatalites» apunta el saxofonista, que reconeix que els quatre músics, així com la resta de la banda, han «crescut» escoltant la música dels pioners de l'ska-jazz.

L'enregistrament de Love Letter no va ser precisament un camí de roses, tenint en compte que es tracta d'un col·lectiu de 17 músics i que aquest es va gestar en plena pandèmia. «Va ser complicat perquè en ser tanta gent, vam haver de gravar encara molt pendents de les mascaretes i de possibles contagis. De fet, un dels membres de la banda, que llavors vivia a Madrid, no va poder venir perquè allà estaven fatal i hi havia confinaments perimetrals. Per sort, finalment, en el moment d'enregistrar les cançons tot va sortir bé» recorda al músic.

Yolanda i Kathy Sey

Com ja va succeir en la gira de presentació del nou treball, The Gramophone Allstars tornaran a comptar aquesta nit a la Pera amb les germanes Yolanda i Kathy Sey com a vocalistes. «Són les cantants de la banda. Abans potser exercien un paper més de coristes, però després de la sortida de la Judit Neddermann -qui va abandonar el projecte a finals de 2019-, han agafat el rol de vocalistes. En tota aquesta gira han estat les cantants i és una passada comptar amb elles» confirma Bou.

Sobre el present de la música jamaicana, Bou recorda que Catalunya «va viure una època daurada en la dècada dels noranta». «Sí que és cert que avui aquesta música no està en la primera plana, encara que cal dir que no està per res morta. Nosaltres ens sentim molt còmodes i als concerts la gent s'ho passa bé. Al final, és una música que continua convidant a ballar i que traspassa totes les modes. És atemporal».