Eduard Bigas rellegeix, en passat i en present, la literatura de Josep Pla

L’artista palafrugellenc evoca l’Europa de fa un segle que recollia l’escriptor a les seves cròniques, buscant els punts en comú amb l’actualitat

Eduard Bigas: de Palafrugell a Berlín i de tornada a Palafrugell

Alba Carmona

Alba Carmona

L’artista palafrugellenc Eduard Bigas rellegeix en clau actual la mirada planiana cap a l’Europa de fa un segle amb una exposició a la seu de la Fundació Josep Pla. Batejada com a Ressonàncies europees: Eduard Bigas evoca Josep Pla, la mostra recull fins al 4 de gener una sèrie de peces de Bigas inspirades per la lectura de l’obra de Josep Pla i creades específicament per aquesta mostra, que forma part d’una iniciativa coordinada per Bonart per homenatjar l’artista a la seva ciutat natal, programant diverses exposicions per fer lluir la diversitat de la seva obra. 

Ara fa un segle, com a corresponsal a Berlín per al diari La Publicitat, Josep Pla relatava al lector català com es veia l’escenari europeu de la postguerra mundial. La inflació desbocada, la crispació i l’ascens dels populismes que acabaria desembocant en l’arribada del feixisme són presents en les cròniques que l’autor d’El quadern gris escrivia des l’Alemanya, però també en les seves estades a França, Itàlia, el Regne Unit o Rússia. 

Similituds cent anys després

Un segle després, el pintor i dibuixant Eduard Bigas, un altre palafrugellenc establert a Berlín que, com Pla, ha viatjat per bona part d’Europa sense abandonar mai els vincles amb el seu país, contempla l’escenari europeu trobant, inevitablement, punts en comú amb la que descrivia l’escriptor l’any 1923.  

Des de Palafrugell, on Pla i Bigas tenen les arrels, la mostra inicia un viatge per diversos territoris europeus. Londres, Rússia, Berlín són els llocs triats per Bigas per evocar, a través de la seva pròpia experiència i impressions, l’obra de Pla, que hi va exercir de corresponsal i hi va escriure algunes de les seves obres. 

Establint un diàleg entre les arts plàstiques i la literatura, Bigas s’inspira en la realitat que reflecteixen les paraules de Pla per projectar la seva mirada sobre el present en peces que conviden a rellegir la història de fa un segle amb una perspectiva actual.