El Teatre Museu Dalí exposarà 'El crist' a partir del novembre

La pintura tornarà per primera vegada a Espanya des del 1952

La pintura 'El crist' de Salvador Dalí.

La pintura 'El crist' de Salvador Dalí. / Fundació Gala - Salvador Dalí

ACN

Per primera vegada el Teatre-Museu Dalí de Figueres exposarà la pintura 'El crist' (1951) que va pintar el mateix Salvador Dalí. L'obra forma part de la col·lecció de la Galeria d'Art i Museu Kelvingrove de Glasgow i s'exposarà de forma temporal a Figueres entre l'1 de novembre del 2023 i el 30 d'abril del 2024. Per acollir aquesta pintura, el museu adaptarà l'àrea de les Lògies, a la Torre Galatea, per acollir l'exposició centrada en la pintura icònica i el procés creatiu que hi ha al darrera. L'obra no s'havia exposat a Espanya des del 1952, quan va passar per Barcelona i Madrid. 'El crist' permet explorar la importància que tenia Portlligat en l'obra de Salvador Dalí.

La pintura 'El crist' és una de les més icòniques que té Salvador Dalí. La va pintar com a cloenda d'un període de transformació i simbolitza la culminació del seu desig d'esdevenir clàssic i el 'salvador' de la pintura moderna. L'obra enllaça dos períodes creatius i també serveix de transició. Per això és una obra important ja que ajuda a entendre el moment vital que l'artista vivia.

En ella s'hi pot veure Jesús crucificat en perspectiva, tot mirant cap a la badia de Portlligat. De fet, el Teatre-Museu Dalí de Figueres explorarà la importància que tenia el taller de Cadaqués en l'obra de l'artista empordanès. En aquesta mostra temporal s'incorporen aportacions basades en investigacions recents, dibuixos preparatoris i material d'arxiu parcialment inèdit.