La història més personal de la Bleda

Temporada Alta estrena diumenge l’espectacle «Com els pingüins», inspirat en la infantesa de la pallassa gironina Helena Escobar

Una imatge promocional de «Com els pingüins».

Una imatge promocional de «Com els pingüins». / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

La Bleda torna als escenaris amb Com els pingüins, la història més personal de la pallassa gironina. L’espectacle, que s’estrena diumenge a la sala La Planeta de Girona dins el festival Temporada Alta, parteix de l’experiència personal traumàtica que l’intèrpret Helena Escobar va viure de petita. 

«És una autoficció sobre com viure i conviure amb el dolor i la malaltia durant la infància, però explicat a través de la mirada de La Bleda: una tragicomèdia de la pallassa abans de ser pallassa amb tot el seu humor», explica Escobar, que va néixer amb una malformació al maluc que la va obligar a sotmetre’s a múltiples operacions, a estar molt temps sense moure’s i va aprendre a nedar abans que a caminar, com els pingüins, d’aquí el títol.

«Era una idea que fa molt temps que tenia al cap, però no pensava fer-ne un espectacle perquè no n’estava preparada. Crec que ara té tot el sentit del món, i que aquest és un espectacle més que mai pensat per a les famílies, perquè és alliberador i el dolor forma part de la societat, no es pot amagar», explica la pallassa. 

En aquest sentit, remarca que «els nens passen per situacions difícils i les famílies també», i Com els pingüins ajuda «a no deixar cap nen sol, i a fer pinya», trencant «el tabú». 

El sisè espectacle protagonitzat per la Bleda està dirigit per Enric Ases, que s’ha encarregat de la creació i la dramatúrgia juntament amb la mateixa Helena Escobar, Jordi Palet i Pere Hosta. 

La música d’Albert Juan i les creacions audiovisuals d’Albert Coma tenen un paper rellevant en la producció, perquè donen forma al món fantàstic imaginat  de la protagonista. «Quan un nen no es pot moure i encara no sap llegir, només té la imaginació», afirma l’intèrpret.

Després d’uns passis previs a Olot, Sabadell i Cardedeu amb una reacció «d’agraïment per part del públic» i de La Planeta, aquesta coproducció de Temporada Alta i El Canal de Salt es veurà també a Figueres i Celrà. 

Subscriu-te per seguir llegint