'20.000 espècies d'abelles', 'La sociedad de la nieve', 'Saben aquell' i 'Cerrar los ojos', favorites als Goya

El baix-empordanès Enric Auquer, nominat a la categoria de millor actor protagonista per 'El mestre que va prometre el mar'

Auquer en un fotograma de 'El mestre que va prometre el mar'

Auquer en un fotograma de 'El mestre que va prometre el mar' / DdG

EP

'La sociedad de la nieve', de J.A. Bayona, '20.000 espècies d'abelles', d'Estibaliz Urresola, 'Cerrar los ojos', de Víctor Erice i 'Saben aquell', de David Trueba i el productor gironí Edmon Roch són les favorites en la 38a edició dels Premis Goya, tal i com ha anunciat aquest dijous l'Acadèmia del Cine.

En concret, '20.000 espècies d'abelles' lidera la carrera amb 15 nominacions, davant de les tretze de 'La sociedad de la nieve'. Un escaló més avall s'hi troben 'Cerrar los Ojos' i 'Saben aquell', amb onze cada una. 'Un Amor', d'Isabel Coixet, s'ha colat també entre les favorites amb vuit nominacions.

L'actor baix-empordanès Enric Auquer ha estat nominat com a millor actor protagonista pel seu paper a 'El mestre que va prometre el mar'. En clau gironina, la pel·lícula 'Robot Dreams', produida per la productora de Celrà Sandra Tàpia, ha estat nominada a millor pel·lícula d'animació i muntatge; 'Creatura', d'Elena Martín i rodada a L'Escala i Cadaqués opta a tres estatuetes per millor direcció, actriu i actor de repartiment; i Carla Simón a millor curt de ficció per 'Carta a ma mare per al meu fill'

Les favorites han ocupat també les categories a millor direcció i pel·lícula. L'actriu Anna Castillo (guanyadora del Goya a Millor Actriu Revelació per 'L'olivera') i l'actor Luis Tosar (guanyador de tres Goyas, a Millor Actor Protagonista per 'Te doy mis ojos' i 'Celda 211' i Millor Actor de Repartiment per 'Los lunes al sol') han anunciat les nominades i nominats en les 28 categories.

De les 201 histories candidates als Premis Goya 2023, 69 han estat òperes primes enfront de les 50 de l'any anterior. Quant als guions, 157 han estat originals i 39 adaptats. Dels 116 curtmetratges presentats, 76 han estat de ficció, 27 documentals i 13 d'animació.