Les Bernardes acollirà la primera retrospectiva a Catalunya del creador d'«Alien»

El centre d'art de Salt exposarà una setantena d'obres de l'artista suís H.R. Giger, entre elles una escultura de gran format de la criatura

Giger va idear l'alien que Scott va popularitzar gràcies a les pel·lícules.

Giger va idear l'alien que Scott va popularitzar gràcies a les pel·lícules. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

Les Bernardes de Salt acollirà la primera gran retrospectiva a Catalunya del dissenyador de la criatura d'Alien. El Centre d'Art Contemporani de Salt exposarà una setantena d'obres d'H.R. Giger, entre elles una escultura de gran format de la criatura que va captivar Ridley Scott, a Una crida a la foscor. Cinema, art i disseny, una mostra que de setembre a desembre ocuparà pràcticament tot l'edifici. L'univers fosc i torturat de Giger serà el gran protagonista d'una temporada que el centre saltenc dedicarà a la dicotomia entre fantasia i realitat i en què ha tornat sota el paraigua de la Diputació de Girona després de trenta-un anys lligat al Consell Comarcal del Gironès.

Del 13 de setembre al 21 de desembre, totes les sales de Les Bernardes excepte una tindran un denominador comú: l'imaginari obscur de Giger. De la mà del Museu H.R. Giger, el centre exposarà unes setanta peces de diverses etapes creatives de l'artista que va idear la criatura que Scott acabaria fent mítica a través de la saga cinematogràfica.

Segons detalla el director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, hi predominarà l'escultura, amb una peça d'Alien de gran format a l'església i una de les cadires del menjador del dissenyador, que evoca la columna vertebral del monstre, però també dibuixos, pintures, obra gràfica i material audiovisual.

«Fins ara mai havia sortit tanta obra de l'artista de Suïssa», explica Fàbregas, sobre un projecte coordinat conjuntament amb el centre Àcentmetresducentredumonde de Perpinyà, que n'exhibirà una part a l'abril.

Per completar l'exposició de Giger, el centre també exposarà peces de dos artistes més: Ernst Fuchs, el representant més destacat de l'Escola de Viena de Realisme Fantàstic, i el fotògraf surrealista Hans Bellmer.

Giger a banda, Les Bernardes explorarà el contrast entre realitat i fantasia amb dos grans blocs expositius més.

El primer, de febrer a abril, se centrarà en cinc artistes que treballen des de la geometria. Amb el títol Passió geomètrica, el centre d'art de Salt exposarà Una geometria lírica d'Artur Aguilar, amb una tria de peces de gran format en què destaca l'ús del color i la investigació sobre la secció àuria a càrrec de Pilar Parcerisas; una instal·lació acústica de Vicens Vacca o un projecte creat expressament per a Les Bernardes de Víctor Pérez Porro. També exhibirà per primera vegada a les comarques gironines obra de l'artista gironí David Serra, resident durant molts anys a Amèrica, i de Núria Gibrat.

La pell de les ànimes serà el bloc d'exposicions de maig a juliol, amb una selecció de treballs d'art africà. La congolesa Gossette Lubondo, amb una sèrie fotogràfica sobre un antic internat fundat per missioners als anys trenta; l'algerià Fethi Sahraoui, premiat per l'agència Magnum i el reporter Eddy Kekele amb Parets invisibles: africans a Salt seran els artistes que mostraran els seus treballs. També l'italià Mauro Annunziato, amb art digital que canvia davant del visitant i Albert Collado, Narcís Ros, Albert Romaní i Cristina Luque amb Dòlmens de l'Empordà.

Així mateix, l'actor Roger Vilà mostrarà els seus treballs a Quimera, que es veurà de setembre a desembre.

A més, el Centre d'Art Contemporani de Salt té previstes dues exposicions virtuals: The disturbing beauty of the sphynx cats de la gironina Alícia Rius i Natura Morta, de Regine Sahmel i la publicació de la correspondència de Joan Rabascall.

L'objectiu: acostar-se als joves

Satisfet pel balanç del darrer any -el 2023 Les Bernardes va arribar als 7.000 visitants, doblant les xifres anteriors-, Fàbregas es marca com a prioritat acostar-se al públic més jove.

És per això que entre les obres per seguir millorant l'edifici previstes per aquest any hi ha la creació d'un espai per emetre Twitch i ràdio en línia, i també l'adequació de la sala polivalent per fer-hi una cafeteria llibreria, concebuda com un espai de trobada entre creadors i usuaris.