La plataforma en línia gratuïta 'CaixaForum +' supera els 170.000 subscriptors en el primer any de funcionament

El 53% d'usuaris són dones i el 47% homes i provenen de més de 80 països, majoritàriament d'Espanya

Captura de pantalla de la plataforma CaixaForum+

Captura de pantalla de la plataforma CaixaForum+ / CaixaForum

ACN

La plataforma en línia gratuïta 'CaixaForum +' ha superat els 170.000 subscriptors en el primer any de funcionament, amb una mitjana de 12.000 mensuals, segons el balanç que ha presentat aquest dimarts la Fundació 'La Caixa'. Alhora ha rebut més de 2,6 milions de visites entre el web i l''app'. El lloc especialitzat en difusió cultural i científica ha estrenat en aquests dotze mesos 188 títols, dels quals el 46% són produccions originals de la mateixa plataforma. Pel que fa al perfil mitjà dels subscriptors, el 94% viuen a Espanya, mentre que el 6% restant l'encapçalen els usuaris de l'Argentina, Mèxic i Colòmbia. En total, la plataforma té subscriptors de més de 80 països. La franja d'edat majoritària se situa entre els 46 i els 60 anys.

La divisió per gèneres mostra una audiència "molt equilibrada", segons els responsables de la iniciativa, amb un 53% de dones i un 47% d'homes.

En aquest primer any els subscriptors han consumit més de 200.000 hores de contingut, i les preferències les encapçalen els títols que pertanyen a les arts visuals i plàstiques, així com les relacionades amb la música. Ambdues disciplines cobreixen el 50% de les visualitzacions.

Pel que fa als formats el llargmetratge documental domina per sobre de la resta, com ara les sèries, les entrevistes o els 'podcasts'. Dins dels documentals, els de caràcter biogràfic han estat els més populars.

La plataforma suma en l'actualitat 1.500 continguts audiovisuals i té l'objectiu d'esdevenir plataforma de referència en el món cultural i en la divulgació científica en llengua castellana, segons subratllen els seus responsables.

En aquest sentit, les mateixes fonts, que reiteren que el 46% del contingut ha estat creat expressament per a la plataforma, expliquen que algunes d'aquestes produccions originals han estat seleccionades a certàmens nacionals i internacionals com el Festival de Màlaga ('Sonoma', 'Fernando Méndez-Leite', 'La memoria del cine', 'Cocina Aural'), la mostra Serializados ('Fanzilona'), el Temporada Alta ('Site Un-Specific), el Festival Internacional de Cine de Cali o In-Edit ('From Vinyl to Camila').

Novetats 2024

Pel que fa a l'any que ara encetem, 'CaixaForum +' anuncia nous títols a l'entorn de figures com Antoni Tàpies ('Tàpies, el joc de saber mirar') amb motiu de la celebració de l'Any Tàpies 2024, que commemora el centenari del naixement de l'artista.

També hi haurà treballs sobre Jorge Semprún ('Las mil vides de Jorge Semprún'), Victoria de los Ángeles, Luís García-Berlanga, Pere Portabella ('Constelación Portabella') o sobre l'artista uruguaià-català Torres-García ('Pax in Lucem'), amb motiu del 150 aniversari del seu naixement.

Altres propostes que destaquen els responsables de la plataforma són 'Hackers del cerebro', sèrie documental sobre màgia i neurociència; 'Atapuerca', sèrie documental amb el científic i divulgador Eudald Carbonell; 'Archivo de creadores', sèrie d'entrevistes que en aquest cas aporta els testimonis de noms com Alejandro Amenábar, Ferran Adrià, Blanca Li o Kiko Veneno, o 'Palabra de Nobel', on s'entrevista premis Nobel de literatura com Jean-Marie Gustave Le Clézio, Orhan Pamuk o Jon Fosse.

Aplicació per a les televisions intel·ligents

D'altra banda, una de les novetats que arriben a 'CaixaForum +' aquest mateix dimarts és una aplicació per a les televisions intel·ligents, que s'afegirà a les ja disponibles per a dispositius mòbils i tauletes, tant per al sistema operatiu iOS com per a l'Android.