De Liddell a Pérez Cruz: el festival d'Avinyó mira cap a Girona

Temporada Alta portarà el primer espectacle íntegrament en català al certamen d'arts escèniques més important del món

Mal Pelo, a la mostra teatral més prestigiosa

«Història d'un senglar», amb Joan Carreras.

«Història d'un senglar», amb Joan Carreras. / DdG

Alba Carmona

Alba Carmona

L'escena gironina tindrà un lloc d'honor a la 78a edició del festival d'Avinyó, el millor certamen d'arts escèniques del continent i un dels millors del món. La cita francesa acollirà per primera vegada un espectacle íntegrament en català amb Història d'un senglar, una producció del festival Temporada Alta, mentre que la figuerenca Angélica Liddell i la palafrugellenca Sílvia Pérez Cruz obriran i tancaran l'edició d'enguany, respectivament.

Temporada Alta ja estava al darrere de Sonoma de La Veronal, el primer muntatge d'una companyia catalana al Palau dels Papes d'Avinyó i del debut d'uns gironins al certamen, Mal Pelo, amb Inventions, l'any passat. Ara una nova producció del festival gironí serà present al festival, aconseguint una fita històrica, ja que és el primer text en català que s'hi representarà en prop de vuit dècades. Serà un dels seus muntatges més celebrats dels darrers anys, el monòleg Història d'un senglar de Gabriel Calderón, interpretat per Joan Carreras. Guardonat amb un Premi Max, un Premi de la Crítica i dos Premis Butaca, és un tour de force de Carreras, que es posa a la pell d'un intèrpret poca traça que s'enfronta al repte d'interpretar Ricard III de Shakespeare.

Habitual de la programació al festival d'Avinyó, Angélica Liddell fa ara un pas més en la seva trajectòria encarregant-se de la inauguració, una fita reservada a pocs artistes. Després d'escenificar el seu propi funeral durant sis hores al Teatre de Salt amb l'aclamada Vudú, l'actriu, dramaturga i poeta nascuda a Figueres interpretarà unes altres exèquies, les del cineasta suec Ingmar Bergman a DÄMON. El funeral de Bergman, que es veurà al Palau dels Papes, l'escenari principal del certamen.

Una altra gironina, Sílvia Pérez Cruz, tancarà l'edició de la mostra teatral amb la presentació del seu darrer disc, Toda una vida, un día, format per 21 cançons que repassen tot el cicle de la vida, des de la infància a la vellesa i la mort.

També formaran part de la programació Qui som, de la companyia catalanofrancesa Baró d'Evel i Juana Ficción, l'últim muntatge de la coreògrafa madrilenya La Ribot, gestat a L'Animal a l'Esquena de Celrà, amb la col·laboració de Mal Pelo.