La Generalitat va ampliar ahir a fins a 2.500 milions el volum de l'emissió de bons dirigits a particulars que estan en circulació des de divendres passat, segons que va informar el Departament d'Economia i Finances en un comunicat.

La decisió va ser adoptada després que el Govern català es congratulés dilluns de la bona acceptació que estan tenint els bons de deute per part dels particulars.

Concretament, la consellera de Treball, Mar Serna, va assegurar al final de la reunió setmanal de l'Executiu català que la col·locació dels bons "va molt bé", per la qual cosa cal "ser optimistes" respecte al fet que es pugui esgotar tota l'emissió prevista.

De fet, les 23 entitats que gestionen els bons de deute de la Generalitat van rebre peticions en el primer dia de col·locació per entre el 50% i el 60% de l'emissió inicial de 1.890 milions, segons van assenyalar diverses fonts financeres.

Malgrat la bona acceptació dels bons, la consellera havia evitat pronunciar-se sobre si el Govern optaria per ampliar aquesta emissió i va apuntar que es donaria l'ordre de fer-ho si es considerava necessari més endavant.

L'emissió té un interès anual del 4,75% i els destinataris d'aquesta emissió són inversors minoristes que poden sol·licitar bons per un import mínim de 1.000 euros i un màxim de 2 milions d'euros.

Aquesta emissió de deute s'insereix dins del programa ordinari de finançament de la Generalitat, que contempla habitualment altres formes d'accés tant als mercats internacionals com als domèstics (emissions de deute en euros i altres divises, crèdits sindicats, pagarés i altres).

Opció de prorrateig

En aquesta ocasió, es tracta d'una emissió orientada a l'estalvi domèstic minorista, i és un mecanisme ja utilitzat anteriorment per la Generalitat de Catalunya, amb la voluntat d'obrir un nou mercat en un moment en què aquest estalvi té un bon nivell de creixement.

En cas que el volum de la demanda de bons excedeixi l'import màxim de l'emissió, es procedirà a un prorrateig entre les entitats participants, en el qual està previst garantir l'assignació íntegra de les peticions de volum més reduït.

Respecte al destí que la Generalitat donarà als diners que aconsegueixi recaptar amb l'emissió dels bons de deute, aquesta ha apuntat que els recursos serviran per finançar tant la despesa corrent com la inversió que realitza l'administració catalana.