El Ministeri d'Indústria ha proposat apujar l'abril els peatges d'accés, la part del rebut de la llum que fixa el Govern, un 12,5 % per a la majoria de les llars i petits comerços, un 9 % per a la resta dels consumidors de baixa tensió i un 2 % per als grans consumidors industrials. Així es recull en la proposta d'ordre ministerial que Indústria ha remès a la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) per la qual es revisen les tarifes d'accés, que retribueixen costos regulats com el transport, la distribució o les primes a les renovables.

Les pujades plantejades en el document, contrasten amb la decisió del ministeri que presideix Miguel Sebastián de congelar-les en les revisions de la llum d'octubre i desembre.

A més de cobrir els costos regulats, els peatges serveixen per retribuir l'anomenat dèficit tarifari, el desajust que es produeix quan els ingressos del sistema elèctric obtinguts via rebut de la llum no cobreixen tots els costos que suporta el sistema. El desequilibri acumulat supera ja els 20.000 milions d'euros.

En el cas de la tarifa d'últim recurs (TUR), a la qual poden acollir-se usuaris amb potències inferiors als 10 quilowatts (llars i pimes), els peatges representen prop de la meitat de la tarifa elèctrica, al costat dels impostos i el preu de l'energia, que es determina mitjançant subhastes trimestrals.

Dels 27,1 milions de consumidors amb dret a acollir-se a la TUR, només 20,1 milions ho han fet, mentre que 6,9 milions han optat per acudir al mercat lliure.

Està previst que el pròxim 22 de març a les 9 del matí se celebri la subhasta Cesur en la qual es fixaran els preus de l'energia elèctrica per al segon trimestre de l'any. La quantitat a subhastar ascendirà a 6.387 megawatts (MW) de potència, dels quals 5.981 correspondran al producte base i els 406 MW restants, al producte punta.

La tarifa elèctrica per al període abril-juny dependrà fonamentalment dels peatges d'accés que fixi el Govern i del resultat que llanci la subhasta d'energia, que té en compte l'evolució dels preus de les matèries primes, entre les quals del petroli. Sebastián ha recalcat moltes vegades que la pujada del 10 % el gener de la tarifa d'últim recurs (TUR) va ser "excepcional i irrepetible".

La proposta d'ordre ministerial sosté que, tenint en compte els costos i els ingressos previstos del sistema elèctric i, si es compleixen els objectius de reduir en 4.616 milions els costos del sistema elèctric en els pròxims tres anys, el dèficit tarifari desapareixerà el 2013.