L’habitatge s’encareix un 3,9% a Girona durant el primer trimestre de l’any

Els catalans destinen de mitjana un 31,2% de la renda disponible al pagament de la primera quota anual d'una hipoteca

EFE/Redacció

El preu mitjà de l'habitatge ha pujat un 3,9% a les comarques gironines el primer trimestre de l'any respecte al mateix període de l'any anterior, situant-se en una mitjana de 1.696 euros el metre quadrat, segons dades de la taxadora Tinsa.

A Catalunya el preu s'ha enfilat un 4,4% el primer trimestre de l'any, per sota de la mitjana del 6,3% del conjunt d'Espanya. Amb aquests increments, el preu mitjà a Espanya s'ha situat en 1.713 euros/m2, mentre que el de Catalunya s'ha assolit els 2.136 euros/m2.

Per províncies, a la resta de demarcacions catalanes, el preu de l'habitatge s'ha elevat un 4,3% a Barcelona (2.434 euros/m2); un 4,9% a Tarragona (1.406 euros/m2);  i un 3,2% a Lleida (1.006 euros/m2).

En el cas, la ciutat de Barcelona l'augment ha estat del 2,7%, fins a 3.579 euros/m2. Amb aquests preus, els catalans destinen de mitjana un 31,2% de la renda disponible al pagament de la primera quota anual d'una hipoteca que cobreix el 80% del valor d'un habitatge mitjà, un esforç que puja fins al 38,8% en el cas de Barcelona. Segons Tinsa, l'any ha començat amb una desacceleració generalitzada en el creixement dels preus de l'habitatge (nou i usat) i de cara als propers mesos es manté la previsió de moderació amb una tendència cap a l'estabilització com a conseqüència d'un finançament menor i una demanda que es modera.