Aquesta empresa de Girona t'ajudarà a estalviar un 70% en la factura de la llum amb l'autoconsum fotovoltaic

Sereco Energia ofereix un servei integral que gestiona la instal•lació i posada en marxa de les plaques solars, a més de tots els tràmits pre i post

Instal·lació d'autoconsum a una empresa de Sant Antoni de Calonge

Instal·lació d'autoconsum a una empresa de Sant Antoni de Calonge / Cedida

Jaume Puig

Des del final de la pandèmia de la Covid-19, i especialment, en l’últim any, els preus de l’electricitat s’han disparat. La pujada del preu del gas, una de les fonts utilitzades en la generació d’energia a través dels cicles combinats – gas i vapor -, ha estat un dels factors que més pes ha tingut. Un encariment relacionat amb la reactivació econòmica l’any 2021 i la guerra d’Ucraïna.

Però hi ha un factor més: el sistema marginalista del mercat majorista elèctric (pool). Els preus es fixen cada dia en una subhasta on els productors presenten les seves ofertes i els comercialitzadors compren el que necessitaran subministrar l’endemà. Primer entren les energies renovables – que tenen un preu més baix - i, posteriorment, la resta de tecnologies com el cicle combinat. Tot i que aquesta última no és la més representativa, amb aquest model de fixació de preus l’última font que entra, normalment la més cara, és la que fixa el preu per la franja horària.

Tot això ha tingut un impacte en l’economia domèstica i també empresarial, que han vist com la factura energètica es disparava. En aquest context, l’autoconsum energètic amb plaques solars ha esdevingut una de les solucions per estalviar-se aquest impacte econòmic i, al mateix temps, contribuir en un canvi de consum elèctric més sostenible. A Girona, aquest canvi va ser molt notable l’any 2022 amb 9.597 instal·lacions d’autoconsum, el triple que l’any anterior.

“Aquest creixement ha estat notable per la pujada del preu de la llum. Però també pels beneficis fiscals i les subvencions disponibles, que fan l’amortització de les instal·lacions d’autoconsum molt atractiva”, explica Mayte Otamendi, sòcia gerent de Sereco Energia, una empresa gironina especialitzada en instal·lacions d’autoconsum industrial i residencial.

Els beneficis de les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic

Instal·lar plaques solars per l’autoconsum pot arribar a suposar fins a un 70% d’estalvi a la factura elèctrica anual. Però pot arribar a un 90% si hi ha una alta producció, un baix consum nocturn i si decideixes vendre els teus excedents al pool un cop la instal·lació està 100% legalitzada. Tot això depèn també de les dimensions de la instal·lació fotovoltaica. Però més enllà de l’estalvi, les plaques solars tenen altres beneficis:

  • Energia neta. L’energia solar és sostenible i, per tant, estaràs reduint la teva petjada de carboni i la dependència dels combustibles fòssils.
  • Baix cost de manteniment i vida útil. La seva vida útil és de 25 anys i necessiten poc manteniment. Amb una revisió anual i neteges periòdiques per eliminar l’acumulació de pols ja n’hi hauria prou. El temps de rendibilitat és d’aproximadament set anys.

Quantes plaques solars necessites?

Segons Otamendi, aquest és un dels dubtes més freqüents que tenen els usuaris que es plantegen fer una instal·lació d’autoconsum. Des de Sereco Energia destaquen que no hi ha una xifra concreta, ja que tot dependrà del perfil de consum i, òbviament, de l’espai disponible per instal·lar les plaques.

Així, per exemple, un perfil amb un consum mitjà-baix d’entre 2.000 i 4.000 kWh tindria bastant amb quatre o sis plaques solars. Si el consum puja entre 6.000 i 8.000 kWh ja serien necessàries entre 10 i 15 plaques. Sereco Energia elabora un estudi previ de cada cas per veure les necessitats de consum i les característiques del projecte amb l’objectiu d’aconseguir el millor resultat.

La quantitat de plaques solars dependrà del consum i l'espai

La quantitat de plaques solars dependrà del consum i l'espai / Cedida

Subvencions i bonificacions per instal·lar plaques solars

En l’actualitat existeixen diferents subvencions i bonificacions que poden suposar un 50% d’estalvi a l’hora d’instal·lar un sistema d’autoconsum. Així doncs, l’amortització de les instal·lacions surten molt més rendibles i s’amortitzen millor. Entre les subvencions i bonificacions disponibles destaquen:

  1. Subvencions de l’ICAEN.
  2. Fons Next Generation. Van del 15% fins al 45% per les empreses i fins a un 40% per particulars.
  3. Bonificacions de l’ICIO. Poden arribar fins al 95% com en el cas de Girona.
  4. Bonificacions de l’IBI. Els usuaris poden veure reduït aquest impost fins al 50% durant cinc anys.
  5. Deduccions fiscals. En el cas dels particulars, poden deduir-ne entre el 20% i 60% del cost a la declaració de la renda. Les empreses també podran deduir-ne el cost en l’impost de societats.

Conèixer totes aquestes ajudes és fonamental, ja que poden suposar un estalvi important a l’hora de prendre la decisió d’instal·lar un sistema d’autoconsum. En el cas de Sereco Energia informen des del principi de les ajudes i bonificacions que cada cas particular.

Instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic a la indústria

L’autoconsum fotovoltaic també és la millor opció pel sector industrial. El preu de l’energia és un dels principals costos als quals han de fer front les empreses i el consum d’altres fonts com el petroli, el gas o el carbó, la principal font d’emissions. Amb la instal·lació de plaques solars, una inversió que poden recuperar en quatre o cinc anys, poden estalviar fins al 90% de la factura energètica i, per tant, els costos de producció; generar beneficis a través de la venda d’excedents, incrementar el valor de l’edificació, guanyar independència i mostrar el seu compromís amb el medi ambient.

Amb una instal·lació d'autoconsum pots estalviar un 70% de la factura de la llum

Amb una instal·lació d'autoconsum pots estalviar un 70% de la factura de la llum / Cedida

Sereco Energia: una opció honesta, amb coneixement i acompanyament

Sereco Energia basa els seus valors en tres conceptes: l’honestedat, el coneixement i l’acompanyament. “En un moment d’auge d’aquest sector creiem que és quasi una obligació oferir la màxima tranquil·litat als clients. Ells no saben si necessiten 10 o 50 plaques solars i és fonamental explicar-li el que necessiti, cercant sempre el seu benefici. El nostre objectiu és la factura zero”, expliquen des de l’empresa gironina. Això també es tradueix en les múltiples accions de comunicació que fan a través de les seves xarxes socials, on es pot trobar tota la informació necessària a l’hora de plantejar-se fer el pas cap a l’autoconsum elèctric.

L’empresa no només s’encarrega de la instal·lació i posada en marxa del sistema d’autoconsum, també s’encarreguen dels tràmits administratius com les subvencions o les bonificacions i la legalització d’aquesta, un cop ja muntada, a través de la inscripció al Registre d’Instal·lacions de Producció d’Energia Elèctrica (RIPRE) per poder vendre els excedents al pool directament o compensar-los.

Vols apostar per l’autoconsum energètic? Demana més informació a Sereco Energia.