Alerta: el Govern aprova un canvi, impressionant, en el preu de la bombona de butà

Coneix el canvi i les causes d'aquest nou preu

Bombones de butà

Bombones de butà

Olaya López Munuera

El preu de la llum i el gas natural han estat dels que més han fluctuat de fa uns quants anys ençà: el 2021, les tarifes d'electricitat van patir el primer increment descontrolat després de l'encariment del gas, arribant a uns nivells mai, abans, vistos.

L'augment del preu del gas natural sumat a la pujada del preu dels drets d'emissió del diòxid de carboni (que es va multiplicar per quatre) i, a més a més, amb l'obstacle afegit de l'escassetat de vent va fer que hi hagués un augment significatiu de demanda

El fenomen meteorològic de la Filomena va ser una de les causes que van explicar aquest primer increment

Seguidament, el 2022, va arribar la invasió d'Ucraïna i es va produir un nou encariment de la tarifa a causa de la dependència del gas rus.

Davant aquest panorama, moltes famílies van decidir passar-se a la bombona de butà per escalfar casa seva durant l'hivern, canviant escalfadors elèctrics pels antics de butà o instal·lar cuines que funcionessin amb aquest combustible.

El 16 de maig passat es va publicar al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) una resolució del Govern d'Espanya actualitzant el preu de la bombona de 12,5 quilograms, el qual, fins ara tenia un preu de 16,78 €.

A partir d'ara, comprar una bombona de butà (o més aviat recarregar-la) costarà un 5% menys. És a dir, 15,97 € des que va entrar en vigor la mesura el passat dimarts 16 de maig. A més, el preu màxim al qual podran comercialitzar-la les distribuïdores queda fixat en 19,55 € fins al pròxim juny de 2023, quan caduqui el Reial decret 11/2022.

Aquesta decisió confirma una tendència a la baixa que tornarà a revisar-se el pròxim 17 de juliol i es publicarà al BOE el següent dia, el 18 de juliol.