La nissaga dels Miquel, joventut i bagatge al servei de l’empresa

Oscar Pierre, fundador de Glovo, i el seu avi Amadeu van obrir Nissagues Empresarials, un cicle que explora a Girona «el llegat empresarial familiar i l’adaptabilitat de les empreses»

Oscar Pierre Miquel, fundador de Glovo, i el seu avi Amadeu Miquel durant el cicle.

Oscar Pierre Miquel, fundador de Glovo, i el seu avi Amadeu Miquel durant el cicle. / Cambra de Comerç de Girona

El llinatge familiar dels Miquel ha fusionat joventut i bagatge en la primera edició de Nissagues Empresarials que organitza la Cambra de Comerç de Girona. Oscar Pierre Miquel, de 31 anys, fundador i president de Glovo i el seu avi Amadeu Miquel, de 93 anys, actual president del Grup Miquel, van ser els protagonistes del primer acte d’un cicle que aspira a explorar «el llegat empresarial familiar i l’adaptabilitat de les empreses» a través d’una conversa entre diferents generacions d’empresaris. 

Seixanta-dos anys separen a avi i net. Una diferència que serveix per contrastar la seva experiència en l’àmbit de l’empresa en diferents èpoques. En comú, dos casos d’èxit empresarial vinculats al sector alimentari, però des de dos vessants completament diferents. 

Seguint l’ordre cronològic, cal remuntar-se al 1925 quan Pere Miquel Estela, amb un negoci de distribució de fruites, verdures i exportació, va fundar el que és ara Miquel Alimentació Grup, que presideix Amadeu Miquel i que aviat complirà 100 anys. Amb un establiment a Figueres, està liderada actualment pel grup suís Coop i és la primera empresa en facturació i ocupació de les comarques gironines. 

Noranta anys més tard, seguint l’esperit emprenedor que caracteritza els Miquel, Òscar Pierre, amb només 22 anys, va fundar el 2015 la companyia Glovo. El seu repte personal està, avui dia, present a 26 països i 200 ciutats i, fa poc, va batre rècord de comandes, amb prop d’un milió en un sol dia. Una xifra històrica que es va perpetrar entre totes les empreses de Delivery Hero, que opera a escala internacional i de la qual Glovo forma part. 

Durant la conversa, els dos protagonistes van fer gala d’una gran complicitat mentre posaven de manifest la bretxa generacional que els separa. Amadeu Miquel va confessar que el que més li va costar d’entendre era la base tecnològica del negoci del seu net i les constants ampliacions de capital. Pierre va afegir que al seu avi també el sorprenia la valoració de l’empresa, que, al cap i a la fi, era conseqüència de l’expansió i de la ferma aposta d’empreses de capital risc, bancs i fons d’inversió. «Aquestes inverteixen en Glovo perquè el que valoren és el futur creixement arreu del món» li va explicar.  

Atrevir-se a emprendre no és quelcom senzill. Tal com va desgranar a la conversa Pierre, després de graduar-se en enginyeria aeronàutica a la Universitat The Georgia Institute of Technology d’Atlanta, estudis que va compaginar amb una estada de treball a Airbus, va adonar-se que el que veritablement l’apassionava era l’emprenedoria. «Avi, ara ja sé què no vull fer. Vull ser emprenedor i tinc un projecte que vull engegar» va sincerar-se davant el seu avi. Una declaració que posava nerviós al seu avi, Amadeu Miquel, quan el seu net li deia que tenia clar que no volia fer res del que havia estudiat i fet fins aleshores. Unes confessions que van servir per estrènyer la relació entre avi i net i, segons va dir orgullós Pierre, «m’ha permès tenir una relació molt especial amb el meu avi» i és per això que «m’emociona molt estar aquí a la Cambra amb ell». 

Subscriu-te per seguir llegint