Primera jornada de vaga dels treballadors de l'empresa d'extracció de minerals Llansà pel "bloqueig" del conveni

Tota la plantilla ha secundat la convocatòria, que busca pressionar la direcció a reprendre les negociacions

Els treballadors de l'empresa Llansà a l'exterior de les instal·lacions fent vaga.

Els treballadors de l'empresa Llansà a l'exterior de les instal·lacions fent vaga. / Gemma Tubert - ACN

Gemma Tubert / ACN

Gemma Tubert / ACN

Els treballadors de l'empresa d'extracció de minerals Llansà de Llançà ha començat aquest dimecres la primera jornada de vaga per reclamar a la direcció que "desbloquegi" les negociacions pel nou conveni. La convocatòria, que ha secundat tota la plantilla de 19 treballadors i n'ha aturat l'activitat, ha començat al torn de les sis del matí i es mantindrà fins a les sis del matí d'aquest dijous. L'objectiu del personal és aconseguir que l'empresa s'assegui a negociar un acord que millori les seves condicions laborals. El secretari general de CCOO d'Indústria de Girona, Carlos Chicano, diu que la proposta salarial que fa l'empresa és d'un increment anual per aquest 2023 i el 2024 del 0,5%.

Una xifra molt per sota de l'IPC i del conveni d'indústries extractives. "Això ens aboca a una pèrdua de poder adquisitiu", assegura.

Per denunciar aquesta situació, els treballadors es concentraran durant tot el dia a les portes de l'empresa com a mesura de pressió. Aquesta serà la primera vaga però no la última si no s'arriba a un acord.

"Nosaltres després d'això intentarem reprendre les negociacions per aconseguir un acord que garanteixi les necessitats de la gent que treballa aquí en unes condicions precàries", afirma Chicano.

En aquest sentit, recorda que el conveni que prenen com a referència està vigent i que preveu un increment salarial del 2% aquest 2023 i d'un 3% l'any que ve. A més, conté una clàusula de revisió en funció de l'IPC. "El que proposa l'empresa és mig punt aquest any i mig punt l'any que ve, sense cap possibilitat de renegociar cap garantia ni clàusula de revisió", afegeix Chicano.

Per la seva banda, la delegada i representant dels treballadors a l'empresa, Magda Albarracín, diu que el que reclamen és una "implicació en positiu" per part de la direcció i que "s'asseguin a parlar". "És el primer cop a la història de l'empresa que hem hagut d'arribar a aquest punt, que cap de nosaltres volia", afegeix.

L'empresa, fundada l'any 1966, es dedica a l’extracció de minerals (feldespat sòdic i quars) que fan servir les indústries que fabriquen vidre i ceràmica. L’empresa té una plantilla de 19 treballadors.