Netmentora: «Volíem estar presents amb el teixit emprenedor productiu de Girona»

La xarxa internacional Netmentora arriba a Girona per crear ocupació al territori

La plataforma dona assessorament especialitzat durant dos anys i de forma gratuïta a aquelles persones que decideixen tirar endavant una empresa

D'esquuerra a dreta, el director de Netmentora, Alejandro Porras, el fundador, André Mulliez, Narcís Xifra i el president de l'entitat Cristian Rivero

D'esquuerra a dreta, el director de Netmentora, Alejandro Porras, el fundador, André Mulliez, Narcís Xifra i el president de l'entitat Cristian Rivero / Membres de Netmentora en l’acte (Alejandro Porras, André Mulliez, Narcís Xifra i Cristian Rivero).

L.MARTÍN/J.LOZANO/ACN

L’alternativa vegetal a la carn que ofereix Heura va generar una facturació de 31,4 milions d’euros el 2022 i és present a més de 18.000 punts de venda repartits a 20 països de tot el món. Però no sempre va ser així. L’empresa va començar el seu camí el 2016. Eren dos joves, Marc Coloma i Bernat Añaños, que van decidir passar de l’activisme social, mediambiental i pels drets dels animals a oferir la seva solució amb productes 100% vegetals. Tenien un prototip i un esperit autènticament emprenedor, però els faltava arribar al client final i van demanar ajuda a Netmentora. Com ells, són molts els emprenedors que han acudit a aquesta xarxa europea d’intercanvi de coneixement i creixement empresarial. Una organització que ofereix consells de grans empresaris per guiar el camí de les companyies que estan iniciant el camí.

Ara, l’associació sense ànim de lucre aterra a Girona. A Barcelona, Netmentora s’hi va establir l’any 2012. Més d’una dècada després, la seva arribada les comarques gironines ve motivada amb l’objectiu de «fer país» i «crear ocupació». «Tenim emprenedors gironins que van a Barcelona per rebre suport i pensem que amb el teixit emprenedor i productiu que hi ha a Girona no té sentit que es desplacin. A més, tenim socis de Barcelona que van a Girona a viure i desplaçar-se», explica el president de Netmentora Catalunya, Cristian Rovira. A més, el motiu d’haver aterrat a Girona és el «bon teixit empresarial i la quantitat de ‘start ups’ que hi ha a la demarcació». En aquest sentit, el president de Netmentora Girona, Narcís Xifra, destaca que és «una gran oportunitat i un reconeixement fort» que l’associació aposti per Girona.

«Moltes petites empreses que sorgien acabaven anant a Barcelona i això ha de servir perquè es quedin al territori. Tenim talent i cal que l’aprofitem i l’arrelem aquí», destaca Xifra.

«Moltes empreses que sorgien acabaven anant a Barcelona i això ha de servir perquè es quedin al territori» 

La plataforma dona assessorament especialitzat durant dos anys i de forma gratuïta a aquelles persones que decideixen tirar endavant una empresa. A més, ofereixen accés a esdeveniments rellevants i una cartera de contactes. Tot plegat per donar suport a l’emprenedor que, alhora, pren el compromís d’ajudar un cop la seva empresa s’hagi consolidat.

Un suport necessari moltes vegades per a l’emprenedoria, que requereix esforç, feina i assumir grans quantitats de risc i incertesa. No tothom està preparat per fer-ho, però els que decideixen fer el pas poden buscar ajuda per continuar endavant. El director de Netmentora a Catalunya, Alejandro Ribó, remarca que el 73% de les empreses que assessoren a través de l’associació es mantenen. Els criteris per poder optar als serveis de l’associació estan marcats per diferents aspectes. El director detalla que cal que té a veure amb el producte que porten al mercat i, que és preferible que ja compti amb una cartera de clients. També demanen que generi un impacte al territori i que l’emprenedor ocupi un rol «actiu» a l’empresa. A més, cal que aquesta tingui finançament per 1 any o vendes recurrents.

Tots els serveis que ofereix Netmentora són gratuïts, però la persona que ha rebut l’ajuda s’ha de comprometre a fer el mateix un cop passin els dos anys i esdevingui un soci. «Tots els emprenedors que ajudem, tenen després aquest compromís social de poder retornar tot allò que han rebut. Aquest és l’esperit de Netmentora», remarca Ribó.

Netmentora va néixer a França -on està plenament implantada- l’any 1986 però està present a una desena de països. Ho va fer de la mà de l’industrial André Mulliez per apostar per la generació de feina després de la crisi del 1983, que va portar a moltes empreses a fer acomiadaments. Entre els països on té presència, hi ha Bèlgica, Itàlia, Portugal, Xile o Tunísia.

Subscriu-te per seguir llegint