Pont de la Constitució al Pirineu gironí: les reserves d'allotjament es troben entre el 75% i el 80%

El Patronat de Turisme preveu una temporada d'hivern amb "bones perspectives"

Les estacions d'esquí, a l'espera que les condicions meteorològiques els permetin obrir

L'estació de Masella, en una imatge de principis de desembre de l'any passat

L'estació de Masella, en una imatge de principis de desembre de l'any passat / ACN

Redacció

Tot i que el Patronat de Turisme Costa Brava Girona preveu "bones perspectives" per a la temporada d'hivern, apunta que les estacions d’esquí i muntanya dels Pirineus es troben a les portes d’una temporada d’hivern "incerta i variable". Les estacions d'esquí gironines (4 d'esquí alpí i una de nòrdic) estan a l'eespera de disposar d’unes condicions meteorològiques que els permetin desenvolupar l’activitat. Per al turisme d'interior i de muntanya, una de les primeres proves de foc és el pont de la Constitució de la setmana vinent, i el sector ja té reserves d'ocupació d'entre el 75% i el 85%.

Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, manifesta «les destinacions i estacions d’esquí del Pirineu de Girona han fet els deures implementant mesures energètiques i millores en els equipaments dirigits als usuaris per la temporada d’hivern 2023/24». Pel que fa a les reserves apunta «les previsions pel pont de desembre i les festes de Nadal són bones». I, afegeix «esperem la neu i poder gaudir d’una bona i llarga temporada d’hivern».

Segons dades de la Fundació Eurecat, a partir de TDS, de l’1 de gener al 31 d’octubre, en els deu primers mesos de 2023, el Pirineu de Girona ha rebut 864.536 turistes, que han generat 1.774.122 pernoctacions. En comparació amb l’ocupació registrada en el mateix període de 2022, les destinacions de muntanya gironines han experimentat un decreixement del 4,7 % pel que fa al nombre d’arribades, i una disminució del 10% pel que fa a les pernoctacions.

Cal matisar que, en el primer trimestre de 2023, les destinacions de muntanya gironines van rebre més visitants que en la temporada anterior, però en els següents sis mesos s’ha produït una disminució de visitants i, en conseqüència, de l’ocupació, atribuïble al fet que el principal visitant —el català— ha viatjat a altres destinacions i a una meteorologia de calor extrema.

Com a dada complementària, la despesa turística a Catalunya creix el 2023, de manera que la despesa per persona i dia se situa en els 102,8 euros (12 euros més per dia que el 2022).

En aquest moment de canvi i transformació, les destinacions d’alta muntanya són porta d’entrada als parcs naturals i promouen una activitat turística respectuosa i responsable amb l’entorn. Alhora, nombroses empreses s’han decidit a aplicar mesures de desenvolupament sostenible i a regenerar la seva oferta per tal de desestacionalitzar les temporades. A ressaltar que els Pirineus són el territori amb el percentatge més elevat de desestacionalització a Catalunya.

Les novetats de les estacions d’esquí i de muntanya gironines 2023-2024

Les estacions d’esquí del Pirineu de Girona, amb més de dos-cents quilòmetres de pistes i equipaments de primer nivell, iniciaran la temporada d’hivern 2023-2024 quan les condicions meteorològiques ho permetin amb un seguit de novetats que permetran a l’usuari gaudir a fons d’experiències a la neu.

La Molina disposa de 71 quilòmetres de pistes repartides en seixanta-sis itineraris i un snowpark. Les novetats remarcables són l’homologació de la pista Barcelona-Estadi Lluís Breitfuss (per part de la FIS), amb un recorregut de 4.750 metres de longitud i 859 metres de desnivell positiu; la instal·lació de noves cintes d’embarcament als telecadires Trampolí i Font Canaleta, i l’optimització de la producció de neu i l’adquisició d’una màquina trepitjaneu verda (híbrida). 

Masella, l’estació que ofereix 75 quilòmetres esquiables, la major part d’ells ubicats a la vessant nord de la Tosa d’Alp, i el domini nocturn per esquiar més gran dels Pirineus, presenta millores a les pistes en senyalització i seguretat, nou material d’esquí i surf de neu en el servei de lloguer de l’estació, la renovació de la botiga online per tramitar forfets i una optimització de la xarxa de neu amb canons d’última generació, amb capacitat de producció i menys consum d’energia.

El domini conjunt que formen La Molina i Masella, l’espai per a l’esquí més gran dels Pirineus amb 145 quilòmetres, aquest any ha renovat la senyalització que condueix d’una estació a l’altra per tal de millorar l’experiència dels usuaris.

Vall de Núria comença temporada amb la reobertura del Parc Lúdic, compta amb onze pistes per a la pràctica d’esquí i surf de neu, de manera que en total suma 7,6 quilòmetres aptes per a tots els nivells. Enguany presenta un nou espai de benvinguda amb un punt d’informació del parc natural a l’arribada del cremallera i el nou restaurant de cuina catalana El Racó de la Vall. També fomenta una activitat d’observació astronòmica i organitza la segona edició d’«El Nadal a Vall de Núria» i el cicle de projeccions de cinema de muntanya. En l’àmbit intern, Ferrocarrils de la Generalitat impulsa el projecte EcoVall, que incorpora sistemes de gestió ambientals i energies renovables.

Així s'ha llevat Vall de Núria després de la nevada de les últimes hores

Una imatge d'arxiu de la Vall de Núria després de la nevada . / Vall de Núria

Vallter, l’estació de muntanya i esquí més mediterrània dels Pirineus, presenta una àrea esquiable de 13,9 quilòmetres, amb catorze recorreguts d’esquí alpí i surf de neu, així com tres itineraris de freeride i quatre rutes de muntanya. Les novetats de la temporada són la innivació completa de la Pista del Xalet, que resulta la pista més llarga de l’estació amb 2.600 metres de recorregut. Es crea el Club Fajol, una nova zona de tallers infantils, i un espai de cotreball a la cafeteria de La Portella; s’instal·la una nova estació meteorològica, i es comercialitzen nous forfets promocionals.

Guils Fontanera, l’única estació d’esquí nòrdic del Pirineu gironí emprèn una nova etapa de la mà d'un nou equip gestor, modernitza la seva imatge i renova el web que ofereix nous continguts i nous serveis per a l’usuari com ara la possibilitat de fer reserves en línia de forfets i una major interacció a través de les xarxes socials. L’estació, que disposa de 34 km esquiables i 14 km de circuits de raquetes de neu, anirà introduint un pla de millores per convertir l’equipament en un important atractiu turístic pel municipi i també la comarca.

Per als visitants que busquen ampliar l’experiència a la neu, les estacions ofereixen més activitats complementàries a la pràctica de les diverses modalitats d’esquí i raquetes de neu. Destaquen propostes per allargar l’estada del visitant amb rutes en segway (transport ecològic), passejos panoràmics en telecabina, parcs lúdics i d’aventures, el joc d’escapada a la neu «Alerta allau» o l’Slalom Nissan X-Trail, tallers creatius i temàtics, exposicions i cicles de cinema, sopars nocturns d’altura i l’activitat Après Ski de La Molina by Estrella Damm, entre d’altres. La targeta Club Pirineu365, que promou i comercialitza Ferrocarrils de la Generalitat, permet accedir a nombrosos serveis de la xarxa d’estacions públiques i també al domini Alp 2500.

Previsions d’ocupació turística per al pont de la Constitució i les festes de Nadal al Pirineu de Girona

En general, les reserves d’allotjament anticipat per al pont de la Constitució a les destinacions de muntanya i interior gironines es troben entre el 75 % i el 80 %, i per a les festes de Nadal, en aquests moments, entre el 70 % i el 80 %. 

A la comarca de la Cerdanya, l’estat de les reserves és l’habitual: per al pont de la Constitució se situen per sobre del 75 %, mentre que del 26 de desembre al 31 de desembre les reserves ja es troben al 80 %. Pel que fa als grups d’hivern, les previsions també són positives i són les mateixes que l’any passat. La demanda dels operadors turístics no ha variat. L’Associació d’Hotels i Establiments Turístics de la Cerdanya manifesta que l’ocupació turística de la comarca per al pont de la Constitució i les festes de Nadal «serà positiva, amb neu o sense». A partir del gener, l’ocupació anirà subjecta a la presència de neu a les estacions d’esquí. 

A la comarca del Ripollès, segons dades de l’Agència de Desenvolupament del Ripollès, la previsió d’ocupació per al pont de la Constitució se situa entorn del 80 %, mentre que per a les festes nadalenques les reserves es troben al 70 %. Els habitatges d’ús turístic i les cases de turisme rural ripolleses són les que tenen un nombre més gran de reserves anticipades, un 90 % i un 75 %, respectivament.

El Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació de Girona també inicia la campanya promocional d’hivern 2023-2024 al Pirineu de Girona endegant una campanya publicitària conjunta amb les estacions d’esquí, la programació d’una trobada d’intercanvi comercial (workshop) a Madrid, l’organització de viatges de familiarització i mitjans de comunicació al territori, una agenda comercial específica dirigida a agències programadores de viatges escolars i una campanya de difusió i posicionament a través de les xarxes socials, entre altres.