El Govern Sánchez avança una pujada de les pensions mínimes entre un 5% i un 7% el 2024

L'alça general serà d'un 3,8%, mentre que les prestacions de viduïtat amb càrregues família s'incrementaran fins a un 14%, segons ha avançat la ministra Elma Saiz

Saiz avança una pujada de les pensions de viduïtat de fins al 14% el 2024

Saiz avança una pujada de les pensions de viduïtat de fins al 14% el 2024 / EFE

EFE

Les pensions mínimes es revaloritzaran entre un 5% i un 7% el 2024, pujada que serà de fins al 14% en el cas de la pensió de viduïtat amb càrregues familiars, segons avança la ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, a la seva primera entrevista al càrrec concedida a l'Agència EFE.

La pujada de les pensions, que de manera general serà del 3,8% el 2024, es veurà millorada en el cas de les mínimes i no contributives, així com a l'Ingrés Mínim Vital (IMV), que s'incrementarà un 6,9 %.

Així, i en aquest supòsit de viduïtat amb càrregues familiars, una de les més baixes del sistema, passarà des dels 12.682 euros anuals a 14 pagues, 906 euros mensuals, vigents per a aquest 2023 a 14.457 euros anuals, uns 1.033 euros mensuals.

La ministra recorda que totes aquestes revaloracions garanteixen el poder adquisitiu dels pensionistes "d'avui i del futur" i els dóna certesa i seguretat.

Saiz, que compareixerà properament davant la Comissió Parlamentària del Pacte de Toledo, agraeix la feina dels agents socials en la reforma de pensions que va tirar endavant el seu predecessor, però també dels grups polítics, que "van saber estar a l'alçada".

"Aquesta reforma s'ha fet buscant la sostenibilitat -del sistema- amb instruments que alimenten, no només la part de la despesa, sinó la part de l'ingrés", assenyala Saiz, que advoca per fer "molta pedagogia" durant el mandat des del rigor de les dades.

Aquesta postura rigorosa i tècnica contrasta, considera Saiz, amb aportacions que no van més enllà d'"una crítica moltes vegades carregada de demagògia o interessos merament partidistes (...) perquè davant d'aquests fantasmes i aquestes veus agoreres, cosa que presenta el Govern" són realitats, són dades".

Ajuts a l'inici i manteniment de negocis autònoms

Sobre la reforma del sistema perquè els autònoms cotitzin pels seus ingressos reals, la titular d'Inclusió ha reivindicat que s'hagi iniciat aquest camí i ha subratllat la importància de continuar avançant de la mà de les organitzacions d'un col·lectiu que supera els 3 milions.

El Govern va tancar la legislatura passada amb els agents socials i les associacions d'autònoms una reforma per passar a un sistema de cotització per ingressos.

L'acord estableix que en tres anys es desplegarà progressivament un sistema de quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l'autònom, com a transició al model definitiu de cotitzacions per ingressos reals que es produirà a tot estirar a nou anys.

Saiz ha assenyalat que coneix bé aquesta realitat -"jo també vaig ser autònoma- i s'ha mostrat partidària de mesures que no només donin suport a l'inici de l'activitat, sinó que ajudin a mantenir els negocis davant dels contratemps. "Que el sistema també doni resposta a les diferents situacions per mantenir també l'autoocupació”, ha subratllat.

No hi ha cap pacte que posi en risc la caixa única

Sobre el compromís de transferir en dos anys el règim econòmic de la Seguretat Social al País Basc, Saiz insisteix a la unitat de la caixa única de la Seguretat Social i al principi de solidaritat entre comunitats autònomes.

"No hi ha cap risc ni cap pacte que posi en risc la caixa única de la Seguretat Social", incideix la titular d'Inclusió, que advoca per intensificar el diàleg amb les diferents administracions perquè hi hagi "una vertebració del sistema" que acabi millorant el servei al ciutadà.

També subratlla la importància del diàleg i la coordinació entre administracions territorials per continuar avançant amb l'ingrés mínim vital (IMV) on també vol reunir amb brevetat tots els implicats. "Arriba un moment d'avaluar (...) de millorar i continuar desenvolupant que arribi a més gent", reconeix la titular d'Inclusió que recorda que aquesta renda ja arriba a 2 milions de persones.