Brussel·les detecta una millora en el mercat de la llet

Els preus van pujar un 1,8% de mitjana a l'octubre després d'una forta baixada al primer semestre

Un operari inspecciona diverses vaques en una foto d'arxiu.

Un operari inspecciona diverses vaques en una foto d'arxiu. / Miguel Ángel Lorenzo

Jesús Domingo Martínez

La Comissió Europea considera que, en general, la situació del mercat està millorant, encara que els costos de producció continuen sent alts. Els lliuraments de llet a la Unió Europea (UE) van començar a disminuir a l'agost (-0,1%) i al setembre (-0,8%), mentre que els preus en origen van començar a pujar. Això es produeix després d'onze mesos de creixement, segons les dades manejades en la darrera reunió de l'Observatori del Mercat Lacti de la UE, celebrada recentment.

Entre el gener i el setembre del 2023, la producció de llet de la UE encara era un 0,5% més alta que la registrada en el mateix període del 2022. Pel que fa als preus, després d'una forta baixada al primer semestre, les cotitzacions de la llet en origen van pujar un 1,8% de mitjana a la UE a l'octubre. Tot i aquesta millora, aquest preu és un 21,9% més baix que el registrat a l'octubre del 2022, encara que és superior a la mitjana dels cinc últims anys. La Comissió Europea considera que, en general, la situació del mercat està millorant, encara que els costos de producció (diferents als aliments per al bestiar) continuen sent alts i mantenen la pressió sobre els marges del sector.

Bones previsions

A més llarg termini, en les seves perspectives per als mercats agraris en el període 2023-2035, la Comissió Europea preveu que la productivitat làctia de la UE segueixi en augment, encara que a un ritme més lent que en el passat, a causa d'unes normes de qualitat i sostenibilitat més estrictes. Les polítiques mediambientals europees i nacionals ja vigents donaran lloc a una disminució de la cabana làctia (-13%), de manera que la producció de llet de la UE podria disminuir lleugerament d'aquí a l'any 2035 (-0,2%).

El preu comunitari de la llet serà clarament superior al registrat fins al 2022 (+25% aproximadament per al 2035) però aquest increment es deurà principalment a la inflació; l'evolució dels preus en termes reals es mantindrà força estable. Entre els productes lactis, el formatge serà el que més pugi de preu, encara que la mantega i la llet en pols desnatada també pujaran de manera significativa.