La família Montes Lara ven Inpanasa a la navarresa Agotzaina

La companyia d’Aiguaviva es dedica a la producció i distribució de productes de pastisseria i compta amb una plantilla d’uns 100 treballadors i una facturació d’uns 19 milions d’euros 

Imatge d’arxiu de la planta que Inpanasa té a Aiguaviva

Imatge d’arxiu de la planta que Inpanasa té a Aiguaviva / ACN

Joel Lozano

Joel Lozano

La companyia navarresa Agotzaina continua la seva expansió a les comarques gironines. La firma ha comprat el 100% d’Inpanasa, amb seu a Aiguaviva, a la família Montes Lara. La companyia gironina es dedica a la producció i distribució de productes de pastisseria a les principals cadenes d’Espanya. Inpanasa compta amb una plantilla de 100 treballadors i segons les últimes dades disponibles, va facturar l’any 2022 18,9 milions d’euros. Amb un centre de producció de 6.000 metres quadrats, amb capacitat per elaborar 9.000 tones de producte cada any, l’empresa gironina disposa de diverses marques i opera a 20 països, principalment a Europa, Japó, EUA, Austràlia i Orient Mitjà.

Amb aquesta operació, Agotzaina amplia la seva presència a la província de Girona. La companyia té una filial situada a Figueres, Afisa, que es dedica al sector porcí. A més, en els últims mesos va intentar comprar la càrnia de Cornellà de Terri Artigas Alimentària, que es troba en concurs de creditors, però el Jutjat Mercantil número 2 de Girona va refusar l’oferta de la companyia navarresa per fer-se amb la unitat productiva de la firma gironina. 

Agotzaina està especialitzada en el mercat d’ovoproductes. La companyia navarresa va tancar l’exercici del 2022 amb una facturació de 474 milions d’euros, una xifra que l’empresa espera duplicar abans d’acabar aquesta dècada i així consolidar-se com un dels actors indiscutibles del sector agroalimentari espanyol.

En els darrers anys la firma ha crescut de manera exponencial. En sis anys, ha passat de facturar 20 milions d’euros a multiplicar per 24 aquesta xifra. L’empresa fundada el 1985 compta amb més de 30 centres de treball a tot Espanya i genera més de 1.000 llocs de treball directes. La seu central d’Agotzaina està situada a Arbizu (Navarra), on disposa d’una de les plantes de producció d’ovoproductes.

La companyia navarresa ja fa uns anys que també opera al mercat de la pastisseria. Es va introduir al sector el 2020 quan va adquirir un 63% del fabricant de magdalenes El Quiteriano, a Osca, empresa una facturació que ronda els 10 milions d’euros. Un any després es va fer amb les instal·lacions i maquinària de Tuesta Bakery, d’Àlaba. A aquestes dues adquisicions dins del sector ara se suma l’adquisició d’Inpanasa, una operació amb la qual se situa entre les cinc primeres indústries pastisseres d’Espanya, per darrere de Vicky Foods, Bimbo, López Food Group i Dulca.

Fundada l’any 1976

La història d’Inpanasa parteix d’un petit forn familiar fins a convertir-se en una de les marques de pastisseria i rebosteria industrial més reconegudes.

Inpanasa (Industrial Pastelera San Narciso, SA) va néixer a Girona l’any 1976. L’any 1981, cinc anys després de la seva fundació, Inpansa va crear la seva recepta de pa de pessic, aconseguint una gran acceptació per part dels consumidors i animant l’empresa a ampliar les línies de producció

A partir de l’any 1989, Inpanasa es va proposar distribuir els seus productes a l’estranger, i això va suposar una nova ampliació de la línia de producció de la companyia. Primer la firma gironina va comercialitzar a França, per proximitat, però després van venir Itàlia, Alemanya, Suïssa, Bèlgica, el Regne Unit, Luxemburg, Irlanda i Àustria, fins a arribar a estar presents a gran part del continent europeu i alguns països d’Àsia, Oceania, Amèrica o Àfrica.

Actualment, el catàleg d’Inpanasa es compon de 30 famílies de productes, però el pa de pessic continua sent el seu producte estrella. Tot i això, una altra gamma important per a la companyia és la de les magdalenes, les quals elaboren en diferents varietats, formes i pesos.

Subscriu-te per seguir llegint