El mercat laboral gironí tanca el primer trimestre amb rècord de treballadors

El març es tanca amb 30.704 persones que busquen feina, un 4% menys en comparació amb el mateix mes del 2023

Un treballador netejant la piscina del càmping Les Medes de l'Estartit

Un treballador netejant la piscina del càmping Les Medes de l'Estartit / Aleix Freixas / Xavier Pi (ACN)

ACN

El mercat laboral gironí tanca el primer trimestre del 2024 amb xifres d’ocupació rècord. La Seguretat Social ha registrat 361.147 afiliats a Girona, la xifra més alta mai registrada a la demarcació a tancament dels primers tres mesos de l’any.

Les comarques gironines han guanyat 15.281 treballadors durant el mes de març, xifra que suposa un augment del 4,4% respecte a les dades de tancament del mes de febrer. En comparació amb el final del primer trimestre del 2023 -que va registrar la que fins al moment era la xifra més elevada de treballadors a Girona a tancament dels primers tres mesos- la demarcació suma 18.244 llocs de treball, un 5,3%.

La creació d’ocupació també s’ha traduït en una baixada de l’atur, després de mesos a l’alça. L’arribada de la Setmana Santa -aquest any, més avançada- s’ha deixat notar al mercat laboral gironí. Segons recullen les dades del Ministeri de Treball, aquest març Girona ha reduït en un 2,23% la taxa de desocupats. I al llarg del mes, hi ha hagut 699 aturats que han trobat feina. La majoria d’ells -fins a 626- ho han fet al sector serveis, reflex del motor que representa el turisme per a l’economia del territori.

Tant si es mira percentualment com numèrica, el descens d’aturats registrat a Girona és el més elevat de tota Catalunya. A Barcelona, la baixada ha estat del 0,21%; a Lleida, del 0,82%, i a Tarragona, de l’1,45%.

En paral·lel, les dades d’aquest març també trenquen tendència. Perquè exceptuant un petit parèntesi al setembre -i tan sols de deu desocupats menys- la xifra d’aturats a les comarques gironines no havia parat de créixer des del mes de juliol. Fins i tot, durant la campanya de Nadal (un període en què se solen fer més contractes per les necessitats que té el comerç).

Tot i que la majoria d’aturats que han sortit de llistes ho hagin fet al sector serveis, els altres també han reduït desocupats durant aquest març. En concret, la indústria ho ha fet en 64 persones; la construcció, en vint, i l’agricultura en cinc més. Hi ha hagut, això sí, setze persones que no tenien cap feina anteriorment i que ara s’han apuntat a llistes.

En global, a les comarques gironines ara hi ha 30.704 persones que busquen feina, la majoria dels quals -21.342- al sector serveis. En comparació amb el març del 2023, les comarques gironines tenen 1.326 desocupats menys (cosa que suposa un descens del 4,14%).

En paral·lel, durant aquest març a la demarcació també s’han signat més contractes. Al llarg del mes, segons recullen les dades del Ministeri, se n’han rubricat 19.872. En comparació amb el febrer, són 2.158 més (un 12,18%). Si la xifra es posa en relació amb la d’un any enrere, però, encara s’està un 4,82% per sota dels registres del març del 2023 (perquè aleshores es van signar 1.007 contractes més).

3,7 milions

Catalunya ha acabat el març amb 3,73 milions de treballadors en actiu, la xifra més alta de la història en aquest mes. La Setmana Santa ha disparat l’ocupació i ha deixat la tercera xifra més alta dels registres, que es remunten al 2004. El mercat laboral català va sumar 32.548 ocupats més que el mes anterior. Catalunya és la tercera comunitat que, en termes absoluts, va crear més ocupació, per darrere d’Andalusia i de les Illes Balears. En un any, la Seguretat Social ha guanyat prop de 94.000 empleats en territori català (+2,6%). A més, l’atur suma un altre mes a la baixa amb 1.984 persones menys, una millora del 0,6%, fins a situar-se en 344.389 registrats. En comparació amb l’any passat, hi ha 3.900 desocupats menys (-1,1%).

La dada espanyola d’ocupats també ha batut un rècord aquest mes, fregant els 21 milions de treballadors. En total, al març hi ha hagut 20.901.967 afiliats. Són 193.585 treballadors en actiu més que al febrer, un increment superior al de la mitjana dels anys 2017 a 2019, que era de 150.000, segons ha detallat el Ministeri d’Inclusió i Seguretat Social. El creixement en un any ha sigut de 525.414 persones, un 2,6% més. En l’últim mes, el sector que més ha crescut és l’hostaleria (+6,1%), seguit del comerç i l’educació.

La Seguretat Social ha guanyat treballadors a tots els territoris de l’Estat. En percentatge, el creixement registrat al mercat laboral català ha sigut del 0,88%, per sota de la mitjana espanyola (+0,93%). Així, l’ocupació ha sigut més dinàmica a Andalusia (+1,43%), Cantàbria (+1,25%), Múrcia (+1,1%) o el País Valencià (+1,02%). En canvi, s’ha situat per sobre de la Comunitat de Madrid (+0,47%) i del País Basc (+0,45%).

Pel que fa a l’atur, el total de desocupats a Catalunya és el més baix d’un mes de març des del 2008, quan n’hi havia 291.640. Així doncs, se situa per sobre de la que tenia el mercat laboral abans de la crisi financera però molt per sobre dels registres post-covid.

Dades «històriques»

El Govern ha celebrat les dades «històriques» que deixa el mercat laboral al març. «No podem fer més que fer-ne un balanç positiu, ja vam tancar un 2023 molt positiu i iniciem un molt bon camí en el 2024», va assegurar el secretari de Treball, Enric Vinaixa.

Pimec creu que l’activitat turística vinculada a la Setmana Santa «ha salvat» el mercat laboral durant el març. «Si no hauria estat el pitjor mes de març de l’última dècada», ha defensat el secretari general de la patronal, Josep Ginesta, en una roda de premsa.

Foment del Treball alerta d’una certa «desacceleració» de l’ocupació al març a Catalunya. «És cert que hi ha hagut un increment d’afiliació notable de 32.548 persones, però es tracta d’una xifra inferior a l’any passat», remarca la patronal catalana.

Per la seva banda, CCOO i UGT celebra la millora de l’ocupació al març a Catalunya però constaten el seu «clar caràcter estacional» per la Setmana Santa. De fet, els sindicats recorden que moltes de les feines estan concentrades al sector serveis i són «precàries i intermitents».

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, també ha aplaudit les dades d’afiliació a la seguretat Social del mes de març arreu de l’Estat, unes dades «d’enorme transcendència» que suposen «la xifra d’aturats més baixa en els últims 16 anys».